T24 Dış Haberler
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi. Kongrenin, resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.
TIKLAYIN | ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi
Türkiye, Ekim 2021’de 40 adet F-16 ve mevcut uçaklar için de 79 modernizasyon kiti alımı için ABD’ye başvurmuş fakat ABD ile ikili ilişkilerdeki sorunlar nedeniyle bu satış Kongre gündemine alınmamıştı. Rusya’nın Şubat 2022'de Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım başvurularının Türkiye tarafından bloke edilmesiyle iki konu karşılıklı pazarlık konusu olmuştu.
İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM'de onaylanması ve kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasıyla birlikte 2021'den bu yana devam eden F-16 satışı sürecinde hızla gelişmeler yaşandı. Önce ABD Başkanı Joe Biden, satışın onaylanması için Kongre'ye bir mektup gönderdi, şimdi de ABD Dışişleri Bakanlığı resmî bildirimini Kongre'ye iletti.
ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca Yunanistan'ın 8,6 milyar dolar değerindeki anlaşmayla 40 F-35 savaş uçağı satın almasına da izin verileceğini duyurdu.
2021'den beri devam eden F-16 satışı süreci, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından sürecin ilerlemesi ve Yunanistan ile eş zamanlı olarak verilen onay dünyanın gündemine de girdi.
BBC: ABD, Türkiye'ye 23 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı satışını onayladı
"Türkiye jetler için ilk kez 2021 yılında talepte bulunmuş ancak İsveç'in NATO üyeliğini onaylamakta gecikmesi büyük bir engel teşkil etmişti" ifadelerini kullanan BBC, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından uzun süredir ertelenen F-16 satışının resmî bildiriminin yapıldığını yazdı.
Voice of America: ABD, Türkiye ve Yunanistan'a savaş uçağı satışını ilerletiyor
Satış kararının Ankara'nın jet satışıyla doğrudan bağlantılı hale gelen İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı tamamlamasından bir gün sonra geldiğini hatırlatan Voice of America (VOA), Biden yönetiminin eş zamanlı olarak NATO müttefiki Yunanistan'a da 20 adet F-35 savaş uçağı satışını ilerlettiğini yazdı.
VOA, Yunanistan'a F-16 satışıyla ilgili olarak "Bu anlaşma, Washington'un gergin ilişkiler geçmişine sahip iki ittifak üyesi arasında bir denge kurmaya çalışması nedeniyle ilerletildi" ifadelerini kullandı.
Politico: Erdoğan'ın İsveç'in NATO teklifini onaylamasının ardından Türkiye için F-16'lara yeşil ışık
Politico, ABD Temcilciler Meclisi Dış İlişkiler ve Senato Dış İlişkiler Komitelerinin yönetimin resmî bildiriminin ardından satışa engel olmayacaklarını açıklamasına yer verdi.
Eş zamanlı olarak Yunanistan'da 8,6 milyar dolar değerinde 35 F-16 savaş uçağı satılması bildirimini de değerlendiren Politico, "Bu, iki Akdeniz komşusu arasındaki gerilimin ortasında milletvekillerinin istediği bir hamle" diye yazdı.
Politico ayrıca satışın 2021'den beri sürüncemede kalmasının nedenini yalnızca İsveç'in NATO'ya katılımına bağlı olmadığını kaydetti. Politico'ya göre "Türkiye'nin insan hakları sicilinin bozuk olması, Yunan hava sahasını ihlal etmesi ve Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın alması" F-16 satışını geciktirdi.
The Hill: Senato'daki Demokratlar İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından Türkiye'ye F-16 satışına izin verdi
The Hill ise "Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine izin verme konusunda bir yıldan uzun bir süre ayak diremiş, Stockholm'den Ankara'nın Kürt terörist gruplar olarak gördüğü gruplara yönelik tutumu, Türkiye'ye silah satışının yasaklanması ve ülkenin Türkiye'nin AB'ye katılmasına yardımcı olması çağrısı konularında tavizler koparmıştı" diye yazdı.
Bloomberg: ABD, NATO-İsveç anlaşmasının ardından Türkiye'ye F-16 satışını onayladı
Bloomberg, Türkiye'ye F-16 satışını, Yunanistan'a da F-16 satışının onaylanması nedeniyle "hassas bir şekilde düzenlenmiş bir anlaşma" olarak nitelendirdi.
Bloomberg, "Her ikisi de NATO üyesi olan Yunanistan ve Türkiye uzun süredir bölgesel rakipler ve hükümetleri yakın zamanda, nesiller boyu süren husumetin ardından "dostane ilişkileri" teşvik etmek üzere bir anlaşma imzaladı" diye yazdı.