Dünya

ABD'de Washington DC, Cumhuriyetçi eyaletlerin otobüslere bindirip gönderdiği binlerce sığınmacı nedeniyle OHAL ilan etti

09 Eylül 2022 08:10

T24 Dış Haberler

ABD'nin Meksika sınırındaki Arizona ve Texas eyaletlerinin Cumhuriyetçi valilerinin sığınmacıları otobüse bindirip başkente göndermesinin ardından Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, 15 günlüğüne olağanüstü hal ilan etti.

Bowser, Cumhuriyetçilerin yarattığı "insani kriz" konusunda koordinasyon için bir 'göçmen ilişkileri' ofisi kurmayı planladıklarını ifade etti. 

Texas Valisi Greg Abbott, sınır geçişlerinin sorumluluğunu Demokratlara yıkmak için nisan ayından bu yana Washington'a en az 9 bin 400 sığınmacı gönderdi. Binlerce sığınmacı da New York ve Chicago gibi Demokratların kontrolündeki farklı şehirlere gönderildi. 

Abbott'ın ardından Arizona Valisi Doug Ducey de ağustos ortasından bu yana başkente en az bin 500 kişi gönderdi.

Cumhuriyetçi valilerin, kasım ayında yapılacak ara seçimlerden önce bu hamlelerle ABD Başkanı Joe Biden üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştığı düşünülüyor.

Washington DC Belediye Başkanı Bowser, yeni kuracakları 'göçmen ilişkileri' ofisinin başkente gelen göçmen ve sığınmacılara gıda, ulaşım ve acil sağlık durumu yardımı gibi temel ihtiyaçlar sağlayacağını ifade etti.