Dünya

AB ülkeleri Maduro'ya sekiz gün süre vermişti: "Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyoruz"

Yedi AB üyesi ülke, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya seçime gitme çağrısı yapmıştı

04 Şubat 2019 12:48

Yedi Avrupa Birliği(AB) üyesi ülkenin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya verdiği 8 günlük seçime gitme süresi doldu. Maduro’nun “küstahlık” olarak nitelendirdiği sürenin sona ermesiyle Avrupa ülkeleri, muhalif lider Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanımaya başlıyor.

Seçime gidilmesi talebiyle Nicolas Maduro’ya sekiz günlük süre tanıyan AB ülkeleri, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Hollanda ve Belçika’ydı. Bugün, Fransa, İngiltere ve İspanya’dan Guaido’nun devlet başkanlığıyla ilgili açıklamalar geldi.

Maduro, söz konusu talebi küstahlık olarak nitelendirerek, "Kimse bize ültimatom veremez. Eğer biri Venezuela'dan gitmek isterse gidebilir. Venezuela Avrupa'ya bağlı değil" ifadelerini kullanmıştı.

Fransa: "Guaido’nun seçime gitme yetkisi var"

Reuters'da yer alan habere göre, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, France Inter radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Guiado’nun meşru bir seçime yetkisi ve kapasitesi var” ifadesini kullandı.

İspanya: "Venezuela en kısa zamanda seçime gitmeli"

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını “Venezuela Meclis Başkanı Juan Guaido’yu, geçici devlet başkanı olarak tanıyorum” sözleriyle aktardı. Sanchez açıklamasında Latin Amerika ülkesi Venezuela’nın en kısa zamanda özgür ve adil seçime gitmesinin gerektiğini ekledi.

İngiltere: “Nicolas Maduro, kendisine verdiğimiz 8 günlük süre içinde seçime gitmemiştir"

İngiltere Dışişleri Sekreteri Jeremy Hunt, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Nicolas Maduro, kendisine verdiğimiz 8 günlük süre içinde seçime gitmemiştir, buna göre, İngiltere Avrupalı ortaklarıyla birlikte Juan Guaido’yu meşru seçimler yapılana dek geçici devlet başkanı olarak tanıyacak”  sözlerine yer verdi.

Almanya ve Hollanda da katıldı

Almanya ve Hollanda da Venezuela’nın ABD destekli muhalefet lideri Guadio’yu ‘geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurdu.

Ne olmuştu?

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun 2018 yılında gerçekleşen ve muhalefetin boykotu nedeniyle katılım oranın yüzde 50’nin altında kaldığı seçimlerde yeniden seçilmesi, Maduro yönetiminin meşruiyetinin tartışılmaya başlamasına neden oldu. Hükümetin giderek ağırlaşan ekonomik kriz karşısında yetersiz kalan politikaları ülkedeki muhalefeti de harekete geçirdi.

Siyasi krizler nedeniyle iki parlamentonun bulunduğu ülkede, muhalefetin çoğunluğunu oluşturduğu Ulusal Meclis, 10 Ocak’ta yemin ederek ikinci dönemine başlayan Maduro’yu tanımayacağını duyurdu. Ardından Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio, 23 Ocak’ta bir açıklama yaparak Anayasa’nın 233. maddesi uyarınca kendini geçici devlet başkanı ilan ettiğini duyurdu.

Bu açıklamadan yalnızca birkaç dakika sonra bir mesaj paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, Guadio’yu tanıdığını ilan etti. ABD’nin ardından Kanada, Brezilya, Kolombiya, Arjantin, Paraguay gibi çok sayıda ülke  Guadio’yu tanıdığını bildirirken, Türkiye, Rusya, Çin, Meksika, Bolivya gibi ülkeler Maduro’ya destek verdi. Yabancı ülkelerin de Venezuela konusunda iki kampa bölünmesi krize uluslararası boyut kazandırdı.

Giderek tırmanan siyasi krizde, nasıl bir tutum takınacağı tartışılan Venezuela Ordusu şimdiye kadar hükümetten yana tavır sergiledi. Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, 8 ordu komutanıyla birlikte televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında, Guaidó'nun "darbe" yaptığını belirterek, Maduro'ya sadık kalacaklarını söyledi. Ancak ordunun komuta kademesinin Maduro'ya sadık isimlerden oluşmasına karşın özellikle alt rütbelerdeki subayların ekonomik sıkıntılardan dolayı mevcut gidişattan memnun olmadığı da ifade ediliyor.