Dünya

AB, Türkiye ve Libya arasında imzalanan hidrokarbon mutabakatına 'açıklık' getirilmesini istedi: "Bölgesel istikrarı baltalayacak hamlelerden kaçınılmalı"

04 Ekim 2022 10:41

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Sözcüsü Peter Stano, pazartesi günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye ve Libya arasında imzalandığını duyurduğu hidrokarbon alanında mutabakata açıklık getirilmesini istedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamada, yeni muhtıranın 2019'da imzalanan Türkiye ve Libya Arasında Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nı temel aldığını belirtti. 

AB, 2019'daki muhtıraya dair duruşlarının değişmediğini; bu muhtıranın "üçüncü parti devletlerin egemenlik hakkını ihlal ettiğini, Deniz Hukuku'na uymadığını ve başka devletler için bağlayıcı olmadığını" vurguladı. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi'nin açıklamasında, "Yeni anlaşma henüz halkla paylaşılmadı. İçeriğine dair daha fazla açıklık gerekiyor. Bölgesel istikrarı baltalayacak hamlelerden kaçınılmalı" denildi.

Çavuşoğlu dün Libya'da yaptığı açıklamada, "Bunu tüm muhataplarımıza da vurguluyoruz. Libya'yla olan ilişkilerimiz gücünü ortak tarihimizden komşuluk ve kardeşlik bağlarımızdan alıyor. Bugünkü görüşmelerimizde ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma taahhüdümüzü karşılıklı olarak vurguladık. Bugün Necla Hanım'ın da söylediği gibi iki tane anlaşma imzaladık. Hidrokarbonlar ve protokol alanlarındaki mutabakat muhtıralarını imzaladık. Şu anda arkadaşlarımız üzerinde müzakere etmeye devam ediyorlar. Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız" demişti.