T24 Dış Haberler
Çeviri: Demet Kamburoğlu
AB Komisyonu başkanlık seçimleri, Avrupa Parlamento seçimiyle aynı hafta, 23- 26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. En güçlü altı parlamento grubundan öne çıkan altı başkan adayı, naklen yayınlanan panelde karşı karşıya geldi.
Yüzlerce izleyici tarafından seyredildi
Kampanyanın altı önemli ismi 15 Mayıs akşamı doksan dakika boyunca Avrupa’nın geleceği hakkındaki fikirlerini tartıştı. En sağ görüşten en sol görüşe kadar pek çok farklı bakış açısının ele alındığı panel, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu’nda yüzlerce izleyicinin önünde yapıldı.
İklim sorunları, sosyal politikalar ve göçmen sorunu ele alındı
Konuşmacılar arasında Avrupa Komisyonu başkanlığı yarışında anketlerde öne çıkan isimler de yer aldı: Seçilmesi durumunda Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini bitireceğini belirten muhafazakar isim Manfred Weber, sosyal demokrat Frans Timmerans ve Liberal parti adayı Margrethe Vestager. Alman gazetesi Die Welt'te yer alan haberde, sonunda Avrupa Birliği seçimlerine bir canlılık geldiği belirtiliyor.
Adaylar şiddetli bir şekilde iklim, sosyal politikalar ve göç politikaları üzerine tartıştı. Panelde Manfred Weber ve Frans Timmermans sık sık iklim koruması konusunda zıtlaştı. Danimarkalı liberal Vestager, AB politikalarına dair iğneleyici konuşmalar yaptı.
Avrupa'da ortak iltica politikası önerisi verildi
Gecenin en dikkat çeken ve hararetli tartışılan konularından biri sığınmacı politikalarıydı. 2014 yılından itibaren Avrupa Komisyonu'nda görev yapan Vestager, Avrupalıların göçmenlere büyük bir cömertlikle yaklaştığını düşündüğünü belirtti. Bunun üzerine Vestager, Avrupa’da “ortak bir iltica politikası ve sistemi” uygulanmasını önerdi. Avrupa Parlamentosu’nda daha önce de tartışılan ortak iltica politikası fikrinin birkaç farklı üye ülke tarafından reddedildiği biliniyor.
"Mevcut AB Komisyonu’nun yaptığı hatalar asla tekrarlanmamalı"
Çek Cumhuriyeti’nin 2004’te Avrupa Birliği’ne girmesinden bu yana Avrupa Parlamentosu Üyeliği yapan ve Sivil Demokrat Parti’de görev alan milliyetçi politikacı Jan Zahradil, yürürlükteki mülteci politikasına karşı çıkan bir konuşma yaptı ve ortak iltica politikasını reddettiğini söyledi.
“Mevcut AB Komisyonu’nun yaptığı hatalar asla tekrarlanmamalı” diyen Zahradil, sözlerine Avrupa’daki değişime dikkati çekerek devam etti. Zahradil, “ Doğu ve Batı arasındaki boşluk gittikçe büyüdü. AB üyesi ülkelerin hakları ve güvenlikleri korunmalı” dedi. Çekyalı siyasetçi, AB Komisyonu'nun halihazırda uyguladığı göçmen politikaları sebebiyle, ülkelerinde hırsızlık ve suç oranlarının arttığını iddia etti.
Avrupa Parlamentosu Seçimleri nedir?
Bir sonraki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılması bekleniyor. 1979'da yapılan ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan 9. parlamento seçimi olacak. Toplam 751 üyeden oluşan Avrupa Parlamentosu, 28 üye ülkenin 512 milyondan fazla olan nüfusunu temsil ediyor.