Gündem

42 yıllık “sahte mimar”a hapis cezası!

08 Nisan 2024 12:35

Sahte mezuniyet geçici belgesi hazırlayıp kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1980 yılı mezunu olarak tanıtan Avni Tekinaslan, yargılandığı davada 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Mahkeme heyeti, Tekinaslan’ın sabıkasız oluşunu dikkate alarak hükmün açıklanmasını 5 yıl geriye bıraktı. Tekinaslan, bu süre içinde yeni bir suç işlerse hüküm açıklanacak. 

Bu arada kamu niteliği taşıyan projelerde Tekinaslan’ı şantiye şefi olarak görevlendiren yüklenici firmalara Antalya Valiliği tarafından kesilen idari para cezalarına hukuk yoluyla itiraz edildi.

Hürriyet’e konuşan resmi kaynaklar, soruşturma süreci ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“Firma yetkililerinin cezalara yönelik itirazı üzerine Antalya 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Bilirkişi raporları ilgili kamu kurumlarının kestiği cezaların mevzuata uygun olduğunu ortaya çıkardı. Yargı sürecinin tamamlanmasının ardından firmalara yeniden tebligat yapılacak ve cezaların ödenmesi istenecek. Ödenmeyen cezalarla ilgili haciz işlemi yürütülecek.”

Ne olmuştu?

Avni Tekinaslan, mezuniyet tarihi 1980 olan sahte mezuniyet geçici belgesiyle içinde akrabalarının da bulunduğu bir inşaat şirketinin mimar kadrosuna dahil oldu. Bu belge ile Antalya ve Aydın dahil olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde mimar ve şantiye şefi olarak görev yaptı. Son olarak Hıdırlık Kulesi ve çevresinde Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda 2021 yılında başlatılan arkeolojik kazılarda şantiye şefi olarak görev aldı.

Dosya raftan indi

Ancak 2022 Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bir ihbar yapıldı. İhbarda kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olarak tanıtan Tekinaslan’ın diplomasının sahte olduğu vurgulandı. CİMER konuyu aynı gün Antalya Valiliği’ne iletti. İlgili birimler Tekinaslan’ın özlük dosyasını raftan indirip belgeleri incelemeye başladı.

Dekanlık açıklama yapmıştı

İncelemeyi yapan Antalya Valiliği personeli C.K., dosyada diploma yerine mezuniyet geçici belgesi bulunması ve bazı yazıların çok silik olmasından şüphelendi. İddia önce Tekinaslan’a telefonda soruldu. Tekinaslan iddiayı reddetti ve belgede noter onayı olduğuna dikkat çekti. Dosya önce rafa kalktı ancak olaydan kuşkulanan aynı memur Tekinaslan’ı bir kez daha arayıp “Doğru söyleyin aksi takdirde Gazi Üniversitesi ile iletişime geçeriz” deyince Tekinaslan diplomasının sahte olduğunu kabul etti ve “Beni yakmayın” diyerek ihbarla ilgili soruşturma açılmasını engellemeye çalıştı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ise “Fakültemiz Bölümlerine kayıt tarihleri 2000 yılı öncesi öğrencilerle ilgili yapılan arşiv taramalarında 11632… T.C. Kimlik numaralı Tekinaslan'a ait herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşılamamıştır” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.