Hatay'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 36 kişiye mezar olan Zekiye Kırat Apartmanı'na ilişkin ikinci bilirkişi raporu, Atatürk Üniversitesi'ndeki 7 akademisyen tarafından hazırlandı. ANKA Haber Ajansı'nın ulaştığı bilirkişi raporunda müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilisi ve çalışanları için "asli kusurlu", statik proje müellifi, proje ve uygulama denetçisi, belediye statik proje kontrol denetçisi ve belediye yapı kontrol birimi çalışanları için "tali kusurlu" tespiti yapıldı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Hatay'ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'nde bulunan Zekiye Kırat Apartmanı'nın yıkılması sonucu 36 kişi yaşamını yitirdi.
Zekiye Kırat Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili müteahhit Abdussamet Yılmaz, yapı denetim şirketi yetkilisi Cafer Tacettin Güler, şantiye şefi Edip Yıldız, uygulama denetçisi inşaat mühendisi Tamer Tunaboylu, proje ve uygulama denetçisi mimar Ayşe Kuseyri, inşaat mühendisi Bekir Balıkçı ve kontrol elemanı mimar Merve Köse hakkında "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılanıyor.
"Müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilisi ve çalışanları 'asli kusurlu'dur"
Zekiye Kırat Apartmanı davasının ikinci bilirkişi raporunu Atatürk Üniversitesi'ndeki akademisyenler hazırladı. ANKA Haber Ajansı'nın ulaştığı 64 sayfalık bilirkişi raporunda, sorumlu kişiler ve sorumluluk durumları/teknik kusur dereceleri şöyle anlatıldı:
"Yapı Müteahhidi Abdussamet Yılmaz: Yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için inşaat alanında iş organizasyonunu sağlamadığı, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmaktan sorumlu olması nedeniyle yıkılan binada gerekli kontrol ve denetimi gerçekleştirmediği dikkate alınarak asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.
Şantiye Şefi Edip Yıldız: Kolon-kiriş birleşim bölgelerinde sıklaştırma etriyelerinin atılmaması ya da eksik atılması ve kalitesiz beton/donatı kullanılması faaliyetlerine sebep olmaları, muhtelif yapım hatalarının bina karkasının tümü ile göçmesine sebebiyet vermesi ayrıca yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için inşaat alanında iş organizasyonunu sağlamadığı, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmaktan sorumlu olması nedeniyle yıkılan binada imalat ve uygulama sürecinde gereken dikkat ve özeni göstermediği kanaati ile asli kusurlu olduğu tespit edilmiştir.
Yapı Denetimi Firması Yetkilisi Cafer Tacettin Güler: Dava konusu yıkılan binada fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu imalatların yapılmış olması nedeniyle yapım aşamasında gerekli denetim ve kontrollerin yapılmadığı göz önüne alınarak asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.
Yapı Denetimi Firma Görevlileri Tamer Tunaboylu - Merve Köse: Kolon-kiriş birleşim bölgelerinde sıklaştırma etriyelerinin atılmaması ya da eksik atılması ve kalitesiz beton/donatı kullanılması faaliyetlerine göz yumulması nedeni ile görev yetki ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri tespit edilmiş olup her biri ayrı ayrı asli kusurlu sayılmasına karar verilmiştir.
3 isim ve Belediye Yapı Kontrol Birimi çalışanları için "tali kusurlu" tespiti yapıldı
Statik Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Ferit Tarhan: Bina Statik Projesinin TBDY-2007 yönetmeliğine uygun şekilde yapılması ve statik uygulama için çizim detaylarının yeterli olmasına rağmen zemin katta seçilen perde elemanı kalınlıklarının TBDY.3.6.2.1 koşulunu ihlal etmesi nedeni ile tali kusurlu olduğu tespit edilmiştir.
Proje ve Uygulama Denetçisi İnşaat Mühendisi Bekir Balıkçı - Belediye Statik Proje Kontrol Denetçisi İnşaat Mühendisi Kemal Kadıoğlu: Bina Statik Projesinin TBDY-2007 yönetmeliğine uygun şekilde yapılması ve statik uygulama için çizim detaylarının yeterli olmasına rağmen zemin katta seçilen perde elemanı kalınlıklarının TBDY.3.6.2.1 koşulunu ihlal edilmesinin denetlenmemesi nedeni ile tali kusurlu sayılmasına karar verilmiştir.
Belediye Yapı Kontrol Birimi: Proje ruhsatlandırma ve yapı Kullanma İzni verilmesi aşamasında fen ve sanat kurallarına uygun yapılmayan binada gerekli kontroller yapılmadığından tali kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır."
Bilirkişi raporunda, zemin etüt raporunu hazırlayan firmada çalışanlar ile yapı sahibi Zekiye Kırat için "kusuru yoktur" denildi.
"Adalet istiyoruz"
Zekiye Kırat Apartmanı'nda yakınlarını kaybedenlerin aileleri, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, "Bir an önce asli kusurlu sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz, adalet istiyoruz" dedi. (ANKA)
Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye'de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı
|
Günün öne çıkan haberleriTIKLAYIN | İstanbul'da belediyelere terör soruşturması! TIKLAYIN | Mansur Yavaş'tan "ikili aday" formülü TIKLAYIN | Icardi'nin sözleşmesi dondurulacak! |