Gündem

3 aydır maaşlarını alamayan Topkapı Doğa Koleji öğretmenleri grevde, derslere girmiyor

Veliler, "Çocuklarımız mağdur, öğretmenlerimiz okula gelecek yol parası bulamıyor, sesimizi duyun" diyerek Erdoğan'a seslendi

04 Aralık 2019 11:09

Topkapı Doğa Koleji’nde üç aydır maaşlarını alamadıklarını söyleyen öğretmenler seslerini duyurmaya çalışıyor. Eğitim-öğretim ödenekleri ile birlikte aylardır alacaklı olan öğretmenler duruma çeşitli yöntemlerle tepki gösterirken, bazı kampüslerin velileri de öğretmenlerine sahip çıkarak kolej yönetimine karşı bir araya geldiği öğrenildi. Aylardır maaş alamadıkları için grev kararı alan öğretmenler, derslere girmiyor.

Doğa Koleji öğretmenlerinin 2018 yılının ortasından bugüne kadar sürekli düzensiz şekilde maaş aldığı gündeme taşınmış ve yaşanan bu olaylar artarak devam etmişti. Kolejde, geçen dönem işten çıkarılan öğretmenlerin ağustos ayı maaşlarının hâlâ yatmadığı ve devam eden öğretmenlerin ise dönem başında almaları gereken maaşlarını hala alamadıkları biliniyor.

"Okul satılıyor" iddiası

Öğretmenlerin bir taraftan maaşlarını alabilmek için mücadele ettiği ve bunu özellikle sosyal medya üzerinden kamuoyu ile paylaştığı görülürken, şimdi de okullarının satışa konu olduğu iddialarıyla karşı karşıya olan çalışanların maaşlarını ne zaman alacağı belirsizliğini koruyor.

Dün Doğa Koleji genel merkezinde genel müdür ile bir görüşme gerçekleştiren veli grubuna, okulun satıldığı, banka işlemlerinin bittiği ve en geç çarşamba günü bunun ilanının yapılacağının söylendiği belirtildi.

Durumun bir satış işleminden öte maaş ödememe sorunu olduğuna dikkat çeken bazı öğretmenler ise kolejin mülkiyet yapısı ile ilgilenmediklerini, maaş ve diğer tüm alacakların ödemesinin bu hafta içi yapılması gerektiğini ifade ediyor. Öğretmenler, son verilen 10 günlük sürenin dolmak üzere olduğunu ve buna da uyulmadığı takdirde okullarını boşaltmak zorunda bırakılabileceklerini ve farklı kampüslerden birçok öğretmenin buna hazırlık yaptığını aktardı.

Veliler Erdoğan'a seslendi: Sesimizi duyun

Çocuğu ilköğretim üçüncü sınıf öğrencisi olan bir veli okul binası önüne gelen basın mensuplarına konuştu. Öğretmenlerin okula gelmek için yol parası dahi bulamadığını, moralsizlikten derslere giremediklerini söyleyen veli, " 24 bin TL ödedim ben bu okula. Neden? Çocuğum iyi bir eğitim alsın, bu ülkeye faydalı bir vatandaş olsun diye. Ama ne oldu? Şu anda bütün Türkiye’deki çocuğum eğitim görürken benim çocuğum burada mağdur bekliyor" diye konuştu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen veli, "Lütfen sesimizi duyun" dedi.

Veli'nin açıklamaları şöyle:

Yazılar yazarak çok zor durumda olduğumuzu bildirdik ancak kimseden ses çıkmadı. Ben buradan sesleniyorum, benim öğretmenim okula gelirken yol parası bulamıyorsa bunun suçlusu kim? Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Lütfen şu kadar insanın mağduriyetini giderin. Çocuklarımız eğitim eksikliği yaşıyor, öğretmenlerimiz moralsizlikten derse giremiyor, çocuklarımıza yansıdı bu durum, notlarımız düştü. İlkokul üçüncü sınıfa gidiyor çocuğum. 24 bin TL ödedim ben bu okula. Neden? Çocuğum iyi bir eğitim alsın, bu ülkeye faydalı bir vatandaş olsun diye. Ama ne oldu? Şu anda bütün Türkiye’deki çocuğum eğitim görürken benim çocuğum burada mağdur bekliyor. Niye? Öğretmenlerimiz derse giremiyor. Beş parasız kaldılar. Biri sesimizi duysun. Cumhurbaşkanımız lütfen yardım edin bize. Öğretmenlerimiz derse girmeli deniyor ama öğretmenlerimizde o moral yok. Nasıl anlatabilirim daha başka? Biz dişimizden tırnağımızdan artırdıklarımızla çocuklarımız iyi eğitim alsın, iyi insanlar olsun diye uğraşıyoruz. Neden kimse sesimizi duymuyor? Lütfen sesimizi duyun artık.

Okul yönetiminin açıklaması

Eski CHP mileltvekili Barış Yarkadaş da kişisel sosyal medya hesabından, Topkapı'daki okulda görev yapan öğretmenlerin maaşlarını alamadıklarını hatırlatarak, yönetim tarafından yayımlandığını belirttiği şu mesajı paylaştı:

"Doğa Koleji'nin satışı için görüşmeler sürüyor"

BBC Türkçe'nin haberine göre Doğa Koleji yönetiminden öğretmenlere, "geçilen zor süreçten çıkılması için görüşmelerin sürdüğü ve sorunun yakın zamanda çözüleceğine dair" bir mesaj geldi.

Okul yönetiminin hisseleri satmak için bazı şirketlerle görüşme yaptığı biliniyor. Görüşmelerin "hızla sonuçlanacağını ve devir işlemlerinin başlayacağı" bilgisini veren ancak daha fazla detay vermeyen yönetim, "basına yansıyan maaş sıkıntısıyla ilgili haberlerin görüşmeleri olumsuz etkilediğini" söylüyor.

Yönetim, öğretmenlerin istifaya zorlandığı iddiaları, satış görüşmeleri ve maaşların neden yatırılmadığıyla ilgili sorularımıza yanıt vermedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bilgi veren bir yetkili ise "Finansal bir mesele olduğu için bizim dışımızda bir konu. Fakat süreci takip ediyoruz, tedbirlerimiz var. Bilindiği gibi 12 yıl zorunlu eğitim var dolayısıyla okul kapanırsa devlet okullarına nakletmek konusunda hazırız" dedi.

Doğa Koleji 2016'da satın alındı

Eski öğretmen Fethi Şimşek, bir süre bir dershaneye ortak olduktan sonra, Doğa Koleji'ni 2002 yılında kurdu.

Okulun sahibi, Fethi Şimşek'in hissedarı olduğu Asist Eğitim Kurumları isimli şirket.

Okul ve öğrenci sayısı yıllar içinde artınca, uluslararası alanda eğitim yatırımları yapan Hollandalı International Education Systems BV (Uluslararası Eğitim Sistemleri BV), Asist Eğitim Kurumları'ndan bir miktar hisse alarak Fethi Şimşek'e ortak oldu.

2016 yılında ise hem Fethi Şimşek'in hem Hollandalı şirketin sahip olduğu hisseler, Metal Yapı Konut'a satıldı.

İş adamı Ömer Saçaklıoğlu'nun 1980'da kurduğu Metal Yapı Konut, inşaat, akaryakıt, enerji, gıda, alışveriş merkezi işletmeciliği ve otelcilik gibi alanlarda çalışıyor. Eğitime Doğa Koleji'nin satışıyla giriş yaptı.

Hollandalı şirket, 2019 yılında, 2016'daki satış sebebiyle kendisine borçlu olan Metal Yapı Konut'tan alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle icra takibi başlattı.

Doğa Koleji'nin sahibi olan şirketin eski şirkete olan borcu yaklaşık 46 milyon dolar.

Doğa Koleji'nin Türkiye genelinde 130 kampüsu, yaklaşık 10 bin de çalışanı var. Öğrenci sayısı ise 70 binin üzerinde.

Okul öncesinden liseye kadar Türkiye'nin farklı illerinde eğitim veren kolejin yıllık fiyatları, öğrencinin sınıfına göre 20 bin ile 50 bin lira arasında değişiyor. Ağrı ya da Bingöl gibi daha az nüfuslu şehirlerde ücret, 20 bin liranın altına düşüyor.

Veliler, pazarlık yaparak ücrette indirime gidebildiklerini anlatıyor.