Büyükçekmece 31 Mart seçiminde İstanbul'da en fazla tartışılan ilçelerden birisiydi. Cumhur ittifakı Büyükçekmece’ye ‘sahte seçmen taşındığı’ iddialarını gündeme getirdi. Bu iddiaların üzerine başlatılan soruşturma kapsamında polisler tarafından adres kayıt kontrolleri yapıldı. Gözaltılar yaşandı ve Belediye Başkanı Hasan Akgün ifadeye çağrıldı. 23 Haziran'daki seçimler öncesi partiler Büyükçekmece'de çalışmalarına başladı. AKP, İyi Parti ve CHP yan yana stand kurmuş ve insanlara 23 Haziran’da kendilerine oy vermek için yoğun çaba sarf ediyor. CHP ve İyi Parti kazanılmış haklarının ellerinden alındığını savunurken AKP'liler ise, “Oylarımızı çaldılar” diyor.
Büyükçekmece seçimine geçmeden önce kısa bir hatırlatma:
İlçede toplam 174 bin 661 seçmen bulunuyor. Geçtiğimiz 31 Mart seçimlerinde ilçede 148 bin 68 kişi oy kullandı. Seçimleri yüzde 50.34 (72 bin 853) oy oranıyla CHP’li Aday Hasan Akgün kazandı. AKP adayı ve aynı zamanda bir önceki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise yüzde 47.45 (68 bin 671 oy) oy oranıyla Akgün’ü takip etti.
Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre ilçede konuşulan birçok esnaf yaşanan olayların ardından susmayı tercih ediyor. Başka bir esnaf ise, “Bu seçimleri sağ salim atlatalım” diyerek yenilenecek seçimlerde İstanbul’un gözünün Büyükçekmece’de olacağını söylüyor.
Kazanır mıyız sorusuna yanıt
İlk olarak AKP standında bir seçmen stant yetkilisine şu soruyu soruyor: “Kazanır mıyız?” Görevli ise bu soruya, “Bir kez çalabilirler, ikinci kez çalamazlar. Yüzde yüz kazanacağız” yanıtını veriyor.
Parti görevlisi Muhammet Ay ve Hakan Zurnacı ile konuşuyoruz. Ay’a, Büyükçekmece seçmeninin yaşanan olayların ardından kendilerine neler anlattıklarını soruyoruz: “İnsanlar, ‘Çaldılar’ diyorlar. Seçmen, Binali Yıldırım’ın projelerini bildikleri için bizden çok memnunlar. Çoğu seçmen de gelecekteki var olan projelerin tamamlanması için destek vereceklerini söylüyor. Özellikle yaşlılar ve engellilerin büyük desteğini alıyoruz.”
Aynı zamanda 31 Mart seçimlerinde sandık görevlisi olan Ay, “Burada taşıma yoluyla seçim yapıldı” diyor: “Çiftliklerde, yıkılan evlerde seçmen kaydırıldığını gördük. Bu usulsüzlük çok büyük tepki aldı. İnsanlar belediyeye çok kızgın. Standımıza CHPli, SAADET’li… de geliyor. SAADET’li bir kadın dün standımıza gelerek artık Saadet Partisi’nin kendi tüzüğünden ayrıldığını ve bu yüzden AK Parti’ye oy vereceğini söyledi.”
"Romanlar burada ötekileştiriliyor"
Hakan Zurnacı ise, “Ben Roman’ım” diyor. Romanlara haksızlık yapıldığını düşünen Zurnacı, özellikle Büyükçekmece’de yaşayanların ötekileştirildiğini söylüyor. ‘Neden?’ sorusuna ise Zurnacı şu yanıtı veriyor: “Hasan Bey (Büyükçekmece Belediye Başkanı) örneğin Romanların yaşadığı Mimar Sinan mahallesine hiçbir şey yapmamış. ‘Roman mahallesine fal evi açacağım’ demişti. Oradaki insanlar buna da tepkili. İnsanlar sihirbaz mı gidip fal evi açacak? Romanları sevmiyorlar. İkinci sınıf muamelesi yaptırılıyor. AK Parti bizim hakkımızı savunuyor. Roman halkı da Erdoğan’ı seviyor. Suriyelilere yapılan muamele bize de gösteriliyor. Belediyede hemşehricilik var. Bizden zarar gelmez. Kimse kimseyi hor göremez. Eşit yaratıldık.”
Geçtiğimiz günlerde CHP’nin standındaki bir görevli darp edildi. AKP'liler tarafından saldırı yapıldığı iddiaları da gündeme geldi. Zurnacı, bu iddialara yanıt olarak şöyle konuştu: “Buradaki olayın içerisinde değiliz. Stanta saldıranlar AK Partili değildi. Biz saldırıya karşıyız. Bazen CHPliler bizim çadıra geliyorlar. Bize ‘siz ne kadar para alıyorsunuz?’ diyorlar. Ama biz hiçbir şey demiyoruz. Gelin çay içelim sohbet edelim diyoruz.”
"AKP'liler seçimden sonra İyi Parti’ye üye oldu"
İyi Parti çadırında Büyükçekmece İyi Parti Sekreteri Gülşen Güler karşılıyor. CHP ve İyi Parti’nin ittifak yapması Büyükçekmece seçmenini sevindirdiğini söyleyen Güler, “Biz yan yana geldiğimiz için insanlar bize çok güvendi” diyerek Büyükçekmece’deki AK Parti seçmeninin seçimlerden sonra İYİ Parti’ye üye olduklarını söylüyor: “Halk artık yoruldu. AK Parti’yi duymak istemiyorlar. Elden bize para veren bile var. Ama kabul etmiyoruz.”
Güler, seçimden sonra polislerin kendi evine gelerek seçmen sorgulaması yaptıklarını belirterek bu durumun kendilerini rencide ettiğini söyledi. Güler, şöyle devam etti: “Polislere bana bilgi verin dedim. Bilgi vermediler. Algıları tutmadı. 12 gün önce AKP bana teklif getirdi. Para vererek ‘bize çalış’ dediler. Kabul etmedim. Çünkü biz Cumhuriyet için Türkiye için torunlarımız için buradayız. Ben de Karadenizliyim ama hemşehriciliğe bakmıyorum. Karadenizli diye AK Parti’ye veya İmamoğlu’na oy verecek değiliz. İmamoğlu’nda sevecenlik ve güven var. İmamoğlu işini bildiği için Karadenizliler seviyor. AKP gibi tepeden inmemiş.”
Güler, son olarak HDP seçmeninin de stantlarına geldiğini söyleyerek şöyle devam ediyor: “HDP’den bize çok büyük bir dönüş var. Büyükçekmece’deki Kürtler haksızlığı gördüklerinde geri dönüş yaptılar. Kendileriyle görüştüğümüzde bize yemek getirdiler. Onlara gerçek Cumhuriyeti anlattığımızda bize teveccüh gösterdiler.”
74 yaşında CHP görevlisi
Son olarak CHP standında 74 yaşındaki Ayten Ergün konuşuyor. Ergün, 68 kuşağından ve Mahir Çayan’ın sınıf arkadaşı olduğunu söyleyerek, “Kaç seçim gördüm ama bu kadar kötü bir dönem görmedim” diyor: “Burada yaptıkları tamamen algı yönetimi. Bir yılda iki bin kişi yer değiştirmiş. Bu çok mu? Kendileri oy taşıdı. Komplo yürüttüler ama tutmadı. AK Partililer de bu durumdan rahatsız oldu. İmamoğlu bu seçimde çok yüksek bir oy alacak. Birçok seçim gördüm ama böyle seçim görmedim. Şu an demokrasi savaşı veriyoruz. İktidarın hiçbir gerekçesi de yok. AKPliler bize hiç alakası olmayan şeyler söylüyor. Biri gelmiş diyor ki, ‘İstanbul’un sussuz dönemlerini hatırlıyor musun?’ Daha günümüze gelememişler. Burada Karadenizli seçmen çok fazla. Karadenizliler gerçeği görüyor. Ekrem İmamoğlu’na oy verecekler. İmamoğlu bu seçimde en az yüzde 3 fark atacak. 240 bin oy farkı olacak. Oylarımızı hiçe sayarak seçimi iptal ettiler. Saygı göstermediler. Benim oyumu yok sayamazlar. Bu yüzden her şey çok güzel olacak diyoruz.”