Dünya

2 yıl boyunca uyarıcı haplarla ilgili yapılan araştırmanın sonuçları yayımlandı; üretim merkezi Almanya'ya mı kaydı?

Almanya’nın sadece kaçakçılık için bir transit ülke değil, üretici ülke haline geldiği de ifade ediliyor

10 Ekim 2024 12:10

T24 Dış Haberler

Captagon uyarıcı hapları, son yıllarda uluslararası uyuşturucu ticaretinin en kârlı işlerinden biri haline geldi. Amfetamin ve kafein gibi ucuz ham maddelerden oluşan hapların fiyatı oldukça yüksek. 

BR, SWR ve MDR’in haberine göre; uyuşturucu haplar özellikle Arap ülkelerinde rağbet görüyor. Riyad, Cidde veya Dubai sokaklarında bir tabletin fiyatı 15 ila 20 dolar arasında değişiyor. 100 kilogram Captagon’un üretimi yaklaşık 50 bin Euro’ya mâl olurken, bu miktarın sokaklarda satışı 8 milyon Euro’dan fazla kazanç sağlıyor.

Uyuşturucu ticaretinin sadece yüzde 10’u aydınlatılabildi

BR, MDR, RBB, SWR, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ve Bavyera Medya Grubu’ndan araştırmacı gazetecilerin oluşturduğu bir ekip, Captagon ticareti ve Almanya’nın rolü hakkında 2 yıl boyunca dünya çapında araştırma yaptı. Binlerce sayfalık gizli soruşturma materyaline erişen ekip, Almanya, Avrupa, ABD ve Arap dünyasından çok sayıda güvenlik uzmanıyla da konuştu.

Bu araştırmanın sonucuna göre, Captagon ticareti ve üretimi önümüzdeki yıllarda Almanya ve Avrupa için ciddi bir sorun haline gelecek. Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA)’nden Lutz Preisler, yıllardır sentetik uyuşturucular özellikle de Captagon hakkında çalışmalarına rağmen bu alanın sadece yüzde 10’unu aydınlatabildiklerini, uyuşturucu ticaretinin yüzde 90’ının karanlıkta kaldığını söylüyor.

Son üç yılda Almanya’da yaklaşık 1,2 ton Captagon ele geçirilebildi. Bu rakamlar, Suriye ve Lübnan’daki Captagon kartellerinin Almanya’yı bir transit ülke olarak kullandığını açıkça gösteriyor.

Ham madde Hollanda’dan, üretim Almanya’da

Alman yayın kuruluşlarının haberinde, Almanya’nın sadece kaçakçılık için bir transit ülke değil, üretici ülke haline geldiği de ifade ediliyor.

Geçen yıl Regensburg’da bir Captagon üretim tesisi ortaya çıkarılmış, hapların üretimi için kullanılan ham maddelerin Hollanda’dan geldiği tespit edilmişti.

Haberde ayrıca çoğunluğu Suriyeli olan uyuşturucu satıcılarının Almanya’da birbirlerini tanıyor olduğu ve farklı alanlarda birlikte çalıştığı iddia ediliyor. Captagon üretimi için ham maddenin Suriye ve Lübnan dışında Hollanda’daki laboratuvarlardan da Almanya’ya getirildiği söylenen haberde, uyuşturucu kartellerinin, Suriye’deki Beşar Esad yönetimine olan bağımlılığı azaltmak için bu yola başvurduğu ileri sürülüyor.

Haberde Esad yönetiminin uyuşturucu ticaretinden yılda 50 milyar dolar kâr ettiği, Hizbullah’ın Captagon ticaretinde payının büyük olduğu ileri sürülerek, uyuşturucu kartellerinin üretimi Almanya gibi ülkelere kaydırarak tasarruf etmek istedikleri iddia ediliyor. 

Captagon kullanımı endişe verici boyutlarda

Gazetecilerin iki yıl boyunca yaptığı araştırmada, büyük Captagon operasyonlarında ele geçirilen uyuşturucuların izlerinin Kuzey Ren-Vestfalya’ya kadar uzandığı tespit edildi. Würselen, Köln/Bonn ve Leipzig havaalanlarında gümrük memurları, 2022 ve 2023 yıllarında yaklaşık yarım ton Captagon ele geçirdiler. Ancak, bu geniş çaplı operasyonlara rağmen uyuşturucu ağları hakkında çok az bilgi ortaya çıktı. Buna gerekçe olarak Alman istihbaratı ve güvenlik birimlerinin Captagon haplarının Almanya’daki tüketimi konusunda yetersiz bilgiye sahip olması gösteriliyor. Oysa uzmanlar sadece Almanya değil pek çok ülkenin Captagon tüketiminin artışından dolayı endişe duyması gerektiği görüşünde.