Gündem

11 insan hakları savunucusunun yargılandığı Büyükada davasında Savcı mütaalasını açıkladı

11 insan hakları savunucusundan 5'inin beraati, 6'sının cezalandırılması istendi

27 Kasım 2019 10:22

Temmuz 2017’de Büyükada’da “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Dijital Güvenliği” başlıklı toplantıya katıldıkları gerekçesiyle haklarında “terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla dava açılan 11 insan hakları savunucusunun 10. duruşması bugün İstanbul 35. ACM'de görüldü. Bir önceki duruşmada ek süre isteyen Savcı, mütaalasını açıkladı. Taner Kılıç dahil 6 kişinin cezalandırılması, sanıklardan 5'inin ise beraati talep edildi. Duruşma, 19 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

Duruşmada mütaalasını sunan savcı, Taner Kılıç’ın "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla; Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan, Veli Acu’nun da "terör örgütüne üye olmamakla beraber yardım" suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.

Savcı, "terör örgütüne yardım etme suçunu işlediklerine dair inandırıcı delil elde edilemediği" gerekçesiyle Peter Frank Steudtner, Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbekli hakkında beraat verilmesini talep etti.

Duruşmada Taner Kılıç, İlknur Üstün, Nejat Taştan, Günal Kurşun ve Nalan Erkem hazır bulunduğu Davayı, Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık Şubesi Kampanyalar Direktörü Kerry Moscogiuri, Uluslararası Af Örgütü Norveç Şubesi Direktörü John Peder Egenaes, Uluslararası Af Örgütü İsveç Şubesi Direktörü Anna Lindenfors ve Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gabriele Stein takip etti.

Avukat Gülbahar: Sunduğumuz deliller mütalaada yok

Özlem Dalkıran'ın Avukatı Hülya Gülbahar, Evrensel'e yaptığı açıklamada, "Mütaalada iddianame var, sonraki yargılama sürecine ilişkin tek bir şey yok. İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi Barış Akademisyenleri davasında 'bu bir bildiridir' diyerek beraat kararı verdi. Bu davada ise sadece bir toplantı var. Yaklaşık 8 aydır biz burada 4,5 sayfalık mütalaayı bekliyoruz. Bizim sunduğumuz deliller mütalaada yok. Herhangi mütalaada yer alamayacak hukuk dışı iddialar söz konusu" dedi.

Soruşturma aşamasında bütün delilleri kanıtları ile çürüttüklerini belirten Gülbahar, "Örneğin Veli Acu yönünden mütaalada yer alan para transferi iddiası. O davada adı geçen kişinin, Mustafa Bayar, örgüt üyeliğinden ceza aldığını iddia ediyor mütaalada savcı. Ancak o kişi beraat etti. Savcı dosya boyunca sunduğumuz hiçbir şey değerlendirmemiş. O nedenle iki talebim var. Birincisi derhal beraat kararı verilmesi, ikincisi ise savcının ek mütaala sunması" diye konuştu.

Avukat Doğan: Polis fezlekesinden mütaala olmaz

Avukat Erdal Doğan da mütaalaya ek yapılmasını talep ederek, "Bütün bu iddiaları çürüttük. Polis fezlekesinden mütaala yazılmaz yani" dedi. Duruşmada söz alan bütün avukatlar mütaalaya ilişkin savunma yapmak üzere süre talep etti.

Avukat beyanlarının ardından duruşma, 19 Şubat 2020 saat 10.00'a ertelendi.

Ne olmuştu?

İnsan hakları savunucularının İstanbul Büyükada'da düzenledikleri bir eğitim toplantısına yapılan polis baskınıyla 10 kişi gözaltına alındı.

5 Temmuz'da düzenlenen baskınla gözaltına alınan 10 kişiden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İsveç vatandaşı, Eğitmen Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği'nden (eski adıyla Helsinki Yurttaşlar Derneği) Özlem Dalkıran, Alman vatandaşı Danışman Peter Steudtner ve İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun, "silahlı terör örgütüne yardım etmek" ve "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamalarıyla 18 Temmuz'da tutuklandı.

Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem, HAK İnisiyatifi'nden Şeyhmus Özbekli, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan ve Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hazırlanan iddianameye 6 Haziran 2017’de "FETÖ üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da dahil edildi.

Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede Taner Kılıç hakkında "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla, diğer hak savunucuları hakkında ise, "Silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlamasıyla 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede yargılanan insan hakları savunucularının "Adalet Yürüyüşü'nü kaosa çevirmeye çalışmak" istedikleri, "PKK, DHKP-C ve FETÖ ile irtibatlarının bulunduğu ve bu örgütlere yardım kastıyla hareket ettikleri" ileri sürülüyor.

Hak savunucuları, 25 Ekim 2017’de ilk kez hâkim karşısına çıktı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran, Ali Garawi ve Veli Acu'nun tahliyesine karar verdi. Ayrıca Özlem Dalkıran ve Veli Acu hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanıklar Şeyhmus Özbekli ve Nejat Taştan hakkında 25 Temmuz 2017'de verilen adli kontrol kararı ise kaldırıldı.

Mahkeme dosyaya sonradan "şüpheli" olarak eklenen Taner Kılıç hakkında "terörizmin finansmanı ve casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunduğu, İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyanın Büyükada davasıyla birleştirilmesine de karar verdi.

Davanın son tutuklu ismi olan Taner Kılıç, 15 Ağustos tarihli olağan tutukluluk incelemesi neticesinde 432 günlük tutukluluğun ardından tahliye edildi.