Araştırmalar üreme sisteminin yalnızca ‘güçlü yüzücülerin’ yumurtadan geçmesine olanak sağladığını gösterdi.
Guardian’da yer alan araştırma sonuçları milyonlarca sperm için yolun sonunu gösteriyor.
Araştırmacılar küçük ölçekli modeller ve bilgisayar simülasyonları kullanarak, serviksten yumurtaya giden yolda spermlerin karşılaştığı engelleri gösterdiler. Bu engeller sebebiyle yalnızca en hızlı sperm yumurtalığa ulaşabiliyor.
Boğalar ve erkekler üzerinde yapılan araştırma, sadece en güçlü ‘yüzücülerin’ dar yoldan geçip yumurtalığa ulaşabildiğini gösterdi. Yumurtaya yaklaşan spermler arasında büyük bir çoğunluğu yaklaşan akım sebebiyle geri itiliyor.
Cornell Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın araştırmacılarından kimyager Alireza Abbaspourrad, sonuçlarla ilgili olarak, “Bu sistemin temel sonucu, yavaş spermlerin yumurtadan geçebilmesini engellemek, ve aralarında en hareketli spermleri seçmek” açıklamasını yaptı.
Spermlerin yüzme kapasiteleri daha önce araştırılmıştı ama Cornell’deki bilim insanları, özel olarak nasıl yumurtaya ulaştıklarını ve serviksten yumurtaya giden yolun yapısını araştırdı. Buna göre, spermin yalnızca bu yolda hızlı olması değil aynı zamanda karşıdan gelen sıvı akımına da dayanıklı olması gerekiyor.
Spermlerin yumurtaya ulaşmak için geçtiği yolu anlatan Abbaspourrad, “Memelilerin üreme sistemlerine bakılırsa, yumurtaya giden yolun sabit olmadığı görülür. Bu yolda bazı dar alanlar var ve buradan sadece birkaç sperm geçebiliyor” dedi.
Abbaspourrad ve araştırmacılar, spermlerin dar alanlarda nasıl hareket ettiğini gözlemlemek için bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, yumurtaya giden kanaldaki dar alanlar benzeri bir yapıya sahip.
Cihaza sperm enjekte edilerek, karşılarından gelen akıma karşı nasıl hareket ettikleri gözlemlendi. Science Advances dergisine yazdıkları raporda araştırmacılar, bazı spermlerin hızlıca engeli aşarak yumurtalığa ulaşabildiğini bazılarınınsa akım sebebiyle geri püskürdüğünü gözlemlediklerini belirtti.