Yaz tatili öncesi ebeveynlere deniz ve havuz uyarıları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, tatil sezonunun gelmesiyle birlikte bebek ve çocukların; deniz veya havuza ne zaman/nasıl gireceğiyle alakalı bilgiler verdi. Bostancıoğlu’nun yaz tatili öncesi ebeveynlere yaptığı uyarılar şöyle:

14 Haziran 2019 12:57

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, tatil sezonunun gelmesiyle birlikte bebek ve çocukların; deniz veya havuza ne zaman/nasıl gireceğiyle alakalı bilgiler verdi. Bostancıoğlu’nun yaz tatili öncesi ebeveynlere yaptığı uyarılar şöyle:

“Zamanında doğmuş bebekler; cilt altı yağ dokusunun yeterince kalınlaştığı, kafasını dik tutma kabiliyetine eriştiği ve yaklaşık 6-7 kiloya ulaştığı 4’üncü aylarından itibaren; denize ve evlerindeki özel havuza girebilirler. Erken doğmuş prematüre bebekler ise düzeltilmiş yaşları 4 aya ulaştığında ve tartıları da söylenen kiloya eriştiğinde suya sokulabilirler”

Bostancıoğlu, deniz suyu sıcaklığı 26-30 derece aralığında ve hava ısısı da bu suyun ısısından en az 3 derece yüksek olduğu durumlarda, rüzgar yoksa ve deniz çok temizse bebekler suya sokulabileceğini söyledi ve ekledi: “Bebek için genel yüzme havuzları, uygun değildir”

Genel havuzların; ishal, orta kulak iltihabı, mantar ve diğer cilt sorunları, kaşıntı, bulaşıcı hepatit, özellikle kız bebekler için idrar yolu enfeksiyonu riski olduğunu söyleyen Bostancıoğlu, evde özel aile havuzu varsa, iyi dezenfekte edilip, iyi ısıtılmak koşuluyla bebeklerin 4. aydan sonra havuza girebileceğini belirtti.

Temiz bir denize sokmanın havuza nazaran daha doğru bir tercih olduğunu söyleyen Bostancıoğlu, havuzlarda sterilizasyon için kullanılan ozon veya klor gibi kimyasallar bebeğin cildinde hassasiyet oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Denize girecek bebekler için Bostancıoğlu’nun uyarıları ise şöyle: “Çok güneşli havalarda saat 11.00-16.00 arası bebek denize sokulmamalıdır. İlla girileceksek de bebeğin başına şapka takılmalı, başı ıslatılmalı ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu krem sürülmeli ve riskli saatlerde 5-10 dakikadan fazla güneş altında denize girilmemelidir”

Çocuğu suyu sevmeyenlere Bostancıoğlu, oyuncaklarla ve oyunla suda vakit geçirmeyi cazip hale getirmeyi önerdi. Suya girdiği andan itibaren suyu sevmediyse veya korkuyorsa ise zorlanmaması gerektiğini söyledi. Bostancıoğlu, güneş altında altında tüm çocuklara göz ve yüzü korumak için siperliği olan geniş şapkalar takılması gerektiğini ekledi.

“6 aydan küçük bebekler refleks olarak nefeslerini suyun altında tutabilirler, yani su yutmazlar. 6. aydan sonra bu yeteneklerini, kaybederler. Can simitleri, kolluklar, deniz yatakları veya diğer yüzücü cihazlar aileler için sahte bir güvenlik duygusu oluştururlar. Ancak çocuğun simitten veya yataktan kayması anlık bir olaydır. Bebekler ve çocuklara suyun içindeyken de etrafında oynarken de can yeleği giydirilmeli ancak bu önlemlerle birlikte anne ve babalar sudaki çocuğundan gözünü kesinlikle ayırmamalıdır”