YAHYA KEMAL'İN BİLİNMEYEN BİR ŞİİRİ 120 YIL SONRA BULUNDU -Yahya Kemal’in 18 yaşında Üsküp’te yazdığı, varlığı bilinmeyen bir şiiri 120 yıl sonra gün yüzüne çıktı. Şairin ilk şiiri ‘Hatıra’dan sonra Musavver Terakki dergisinde yayımlanan ikinci şiiri olan ‘Hüsn-Gönül’ adlı eser, daha önce de Ömer Seyfettin’in kayıp ‘Cambazın Aşkı’ hikayesini keşfeden Serkan Tuna tarafından bulundu.
Karar'dan Saliha Sultan'ın haberine göre, Musavver Terakki dergisinin 1902 tarihli sayısında bulunan bir kıtalık ‘Hüsn-Gönül’ adlı şiirde şairin ‘Agah Kemal’ imzası ve Üsküp’ten notu bulunuyor. Şiiri keşfeden Tuna, eseri Türk Kültürü Dergisi’nin 60’ıncı yıl sayısında yayımlanan ‘Yahya Kemal’in Gözden Kaçmış Bir Şiiri Üzerine’ adlı makalesiyle araştırmacılarının ilgisine sundu.
Yahya Kemal’in 120 yıl sonra keşfedilen ‘Hüsn-Gönül’ şiiri A(hmet) Agah (Üsküp’ten) ismiyle 20 Mart 1902 tarihli Musavver Terakki mecmuasının ikinci sayısında ‘Bir Kıt’a’ üst başlığıyla yer alıyor.
Şairin Osmanlı Türkçesi kaleme aldığı şiir, günümüz Türkçesi ile şöyle: Hüsn-Gönül Hüsnün senin bir afet-i sevda-şikârdır Gönlüm benim o dâmda hâlâ şikârdır Gönlümde aks-i tâbiş-i hüsnünle ey peri Nûr-i tecelliyât-ı Hüda aşikârdır (Güzellik-Gönül Senin güzelliğin sevda avcısı bir afettir Benim gönlümse o tuzakta hala bir av Ey peri, güzelliğinin o parlak yansıması Gönlümde Allah’ın tecellilerinden yansıyan nur olarak aşikardır)
1884’te Üsküp’te doğan Yahya Kemal’in, klasik şiirin gölgesinde yazmış olduğu bir şiirini İstanbul’da faaliyet gösteren ve basın hayatında dördüncü yılını geçiren Musavver Terakki mecmuasına gönderdiği biliniyor. Şairin yayımlanan ilk şiiri olarak bilinen ‘Hatıra’ adlı eser, 10 Ekim 1901 tarihli dergide yer alıyor. Derginin beşinci yılında, 1902-1903 yılları arasında Yahya Kemal’in birden fazla şiirine yer verildiği görülüyor. ‘Hatıra’nın ardından şairin sırasıyla ‘HüsnGönül’, ‘Gazel’, ‘Bedir Yahut On Gazele Nazire’, ‘Tasvir-i Hakiki’ şiirleri dergide yer alıyor. Yahya Kemal’in bu ilk şiirleri şairin Üsküp dönemini yansıtıyor. Yahya Kemal, mecmuaya şiirlerini gönderirken gerçek adını kullanmayı tercih ederek yazıldığı yer olarak Üsküp’ü işaret ediyor. Serkan Tuna, makalesinde şairin, İstanbul’a geliş tarihi 1902’nin Nisan ayı olduğu için, ‘Hüsn-Gönül’ şiiri yayımlandığında hala Üsküp’te bulunduğunu kaydediyor.