Uzmanlar açıkladı; uykusuzluk için 4-7-8 solunum tekniği nedir?

Stres, kaygı ve diğer faktörler nedeniyle yeterince sağlıklı bir uyku rutinine sahip olamayan kişiler için 4-7-8 solunum tekniği, uygulayıcıların nefesleri üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olur. Düzenli olarak uygulandığında, insanların daha kısa sürede uykuya dalmasını sağlayabilen bu gevşeme egzersizi nedir ve nasıl uygulanır?

22 Eylül 2022 09:59

UZMANLAR AÇIKLADI; UYKUSUZLUK İÇİN 4-7-8 SOLUNUM TEKNİĞİ NEDİR?

Solunum tekniklerinin vücudu derin bir rahatlama durumuna getirmek için tasarlandığı biliniyor. Bir süre nefesi tutmayı içeren spesifik tekrarların vücudun oksijeni yenilemesini sağladığı söyleniyor. Uzmanlara göre 4-7-8 gibi teknikler organ ve dokulara çok ihtiyaç duyulan bir oksijen artışı sağlayabilir.

4-7-8 yöntemi, kökleri antik nefes düzenleme geleneğine dayanan, bedeni ve zihni gevşetmeye ve ardından kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olan bir nefes çalışmasıdır. Tekniğin geliştiricisi Arizona Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi Dr. Andrew Weil, tekniği "sinir sistemi için doğal bir sakinleştirici" olarak nitelendiriyor.

GÜNDE İKİ KEZ YAPILABİLİR: Bu teknik günün herhangi bir saatinde, sakinleşmek için yapılabilir. İyi bir sonuç görmek için egzersizin düzenli bir şekilde, ideal olarak günde iki kez yapılması öneriliyor.

NASIL YAPILIR?: Teknik, ’’Öncelikle dilinizin ucunu ağzınızın çatısına, üst ön dişlerinizin arkasına yaslayarak uygulayın. Uygulama boyunca dilinizi yerinde tutmanız gerekir. 4-7-8’i tekniğini basit egzersizlerle şu şekilde uygulayabilirsiniz: Dört saniye sayarak burnunuzdan nefes alın. Yedi saniye boyunca nefesinizi tutun. Büzülmüş dudaklardan bir "vıh" sesi çıkararak sekiz saniye boyunca nefes verin. Bu egzersizi, günde iki kez, dört defaya kadar tekrarlayın’’ şeklinde açıklanıyor.

Uzmanlar, 4-7-8 tekniğinin, aklı ve bedeni geceleri uzanırken endişeleri tekrarlamak yerine nefesi düzenlemeye odaklanmaya zorladığını söylüyor.

Endişeli, depresif ve uykusuzluk semptomlarını azaltmaya yardımcı olan bu egzersiz, uygulayıcıların kalbini yatıştırır ve sinirlerini sakinleştirir. | Kaynak: Ntv