Uzmanlar açıkladı; dirsek vurulduğunda neden elektrik çarpmış gibi hissedilir?
Dirseğinizi bir yere çarptığınızda hissettiğiniz o dayanılmaz acının sebebi, "Ulnar siniri" denilen kemik ile deri arasındaki kanalda yatıyor. Dirsek kemiği siniri olarak tanımlanan ulnar sinir sistemi omurgadan başlayıp omuzdan ve koldan geçerek küçük parmakta ve yüzük parmağında son bulur.
Kol boyunca sinir hücreleri, kol ve el kaslarına sinyal gönderir ve bu gönderim süresi boyunca kemik ve kas katmanları ile korunur.
Ulnar siniri dirsekteki kemik ve deri arasında bulunan 4 mm'lik bir kanaldan geçer. İlerlediği bu yerde ulnar sinirini koruyacak herhangi bir katman yoktur.
Dirseğimizi bir yere çarptığımız anda bu sinir sıkışır ve acı ile uyuşma karışımı bir his yaşarız. Acı hissini ulnar siniri ilettiği için de bu acı serçe parmağımıza kadar iner.
Bu durum birçok kişi tarafından sıklıkla yaşanır ve bu durum sonucunda oluşan acı hissi geçicidir. Dirseğinizi biraz ovaladıktan sonra acı hissi birkaç dakika içerisinde kaybolur.
Fakat kübital tünel sendromu olarak tanımlanan bir hastalığa sahipseniz gün boyu dirseğinize sanki çekiçle vurulmuş gibi gezmeniz yüksek bir ihtimaldir. Daha sık görülen ve ellerde hissedilen karpal tünel sendromu kadar yaygın olarak görülmese de kübital sendromu büyük bir acı ve rahatsızlığa yol açabilir ve sonrasında elin kullanımını tamamen engelleyebilir.
Kolu birçok kez dirsekten kıvırıp düzeltme ya da dirseği uzun süre kıvrılmış pozisyonda tutma nedeniyle ulnar sinir ileri geri hareket ettiğinde bu sendrom oluşabilir.
Bu sendromun oluşması ise kolu dirsekten birçok kez kıvırıp düzeltme hareketi sayesinde gerçekleşebilir. Ya da yine dirseği uzun süre boyunca kıvrık halde tutmak da bu sendromun oluşma nedenlerinden bir tanesidir. Yaşanan bu sendromun tedavisinde doktorlar önce sorunu hafifletici yöntemleri dener; kolu dirsekten kıvırmayı engelleyecek yollara başvurulur.
Örneğin, hastanın kolunu kıvırarak uyuma alışkanlığı varsa uyumadan önce kola bunu engelleyecek bir destek takılır. Ya da telefonla konuşurken telefonu kulağa tutmak yerine kulaklık kullanımı önerilir. Bunlar genel olarak bakıldığında basit tedavilerdir ancak yine de hastaların acılarının azalmasına yardımcı olur.
Fakat denenen bu yöntemler işe yaramazsa ameliyat gerekebilir. Ameliyatta ya ulnar sinir dirseğin ön tarafına alınır ya da baskıyı azaltmak için kemiğin bir bölümü törpülenir ya da alınır. Ancak hangisinin daha iyi sonuç verdiği konusunda farklı görüşler vardır. Eğer dirseğinizi bir yere vurduğunuzda ve bu acı hissini yaşadığınızda bu durumdan çok şikayetçi oluyorsanız durup bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü durumunuz çok daha kötü olabilirmiş. | Kaynak: HaberTürk