Uzmanı açıkladı: Kalsiyum deposu 10 besin!
NTV'nin haberine göre; Kalsiyum, kemik ve diş sağlığını destekleyen, vücut için önemli bir mineraldir. Kemiklerin güçlenmesi ve sağlıklı kalması için düzenli kalsiyum alımı gereklidir. Ancak kalsiyumun takviye olarak değil, besinlerden alınması önerilmektedir. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu kalsiyum zengini besinler arasında yer alan ilk 10 gıdayı açıkladı. İşte kalsiyum bakımından zengin ilk 10 besin...
Bakliyatlar (Fasulye ve Bezelye): Kuru baklagiller, içerdiği bitkisel protein, vitamin, mineral ve lif ile kemik sağlığını destekler. Ayrıca kan şekeri düzenlenmesine ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Yoğurt: Yoğurt, zengin kalsiyum içeriğiyle kemikleri güçlendirirken, fosfor ve B12 gibi vitaminlerle genel sağlığı destekler. Ayrıca diş sağlığına da olumlu katkı sağlar.
Peynir: İnek, keçi ya da koyun sütünden yapılan peynir, kalsiyum ve D vitamini içerir. Bu besin, kemiklerin güçlenmesine ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.
Ayran ve kefir: Probiyotik içeren kefir ve ayran, sindirim sistemi sağlığını desteklerken, kalsiyum içeriği ile kemiklere fayda sağlar. Aynı zamanda kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
Lahana ve karnabahar: Bu düşük kalorili kış sebzeleri, kalsiyumun yanı sıra C ve K vitaminleri içerir. Bağışıklığı destekleyerek kemik sağlığını korurlar.
Badem ve fındık: Kuruyemişler, kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle kas ve kemik sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca antioksidan özellikleriyle hücre hasarını azaltır.
Yeşil yapraklı sebzeler: Yeşil sebzeler, içerdiği lif ve antioksidanlarla kas ve kemik gelişimini destekler. Ayrıca damar sağlığı için faydalıdır.
Susam: Susam, zengin kalsiyum içeriğiyle kemiklerin dayanıklılığını artırır. Ayrıca kolesterolü düşürme ve enfeksiyonlarla savaşma gibi faydalar sunar.
Tahin: Tahin, içerdiği sağlıklı yağlar ve kalsiyum ile bağışıklığı güçlendirir, kolesterolü dengeler ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Siyah kuru erik: Kuru erik, kalsiyum ve C vitamini kaynağıdır. Kemik sağlığını destekler, sindirim sistemine fayda sağlar ve antioksidan özellikleriyle serbest radikalleri etkisiz hale getirir.