Uzman isim açıkladı: Kanser riski nedeniyle mutfağından attığı 4 ürün

ABD’li ürolog ve cerrah Dr. Tarek Pacha kanser gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle evinde kullanılmasını yasakladığı dört mutfak gerecini açıkladı.

13 Şubat 2025 11:21

Uzman isim açıkladı: Kanser riski nedeniyle mutfağından attığı 4 ürün

ABD’li ürolog ve cerrah Dr. Tarek Pacha, kanser tehlikesi taşıdığı için mutfağa sokulmaması gereken 4 ürünü paylaştı.

Çoğu uzman ızgara ve fırınlamada kullanılan alüminyumun gıdalara geçse de bunun sağlık sorunlarına yol açmayacağını söylüyor. Ancak Pacha’ya göre kullandığınız alüminyum az da olsa yemeklerin içine sızabilir. Pacha hemen olmasa da zaman içinde ortaya çıkabilen alüminyum zehirlenmesinin böbrek hastalıklarıyla, nörotoksisite (sinir dokusunun toksinlerden zarar görmesi) ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla bağlantısı olabileceğini söyledi. Ayrıca alüminyum zehirlenmesi kalsiyum emilimine müdahale ederek kemiklerin zayıflamasına da neden olabiliyor. Bu yüzden Pacha alüminyum folyo yerine paslanmaz çelik fırın tepsileri kullanılmasını öneriyor.

Pacha, ikinci olarak kokulu çöp poşetinin kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Bu poşetlerin talyum ve uçucu organik bileşikler (VOCs) gibi kimyasallar içerdiğini belirten Pacha, bunların baş ağrısını, astımı ve daha da kötüsü solunum sıkıntısına yol açabileceğini söylüyor. Çevre Koruma Ajansı (EPA) bu kimyasalların kısa vadede beyne doğru gidebileceğini ve sersemlik, baş ağrısı ve görme bozukluklarına yol açabileceğini belirtiyor. Uzun vadedeyse kalp ve akciğer sorunları, üreme sorunları, hormonal bozukluklar ve hatta kansere bile neden olabiliyor.

Doktorun yasakladığı üçüncü şey ise tohum yağı. Kanola, mısır, soya, ayçiçeği ve üzüm çekirdeği gibi yağların “yemeklerden ziyade makinelere daha çok yakıştığını” söyleyen Pacha “Bu yağları kullandığımızda HNE gibi enfeksiyona yol açıcı ürünler üretiyorlar. Bunlar da kronik hastalıklara yol açıyor” diye uyarıyor. Pacha tohum yağının daha sağlıklı alternatifinin ise tereyağı, sade yağ ve iç yağı olduğunu belirtiyor.

Pacha’nın son yasağı ise plastik çatal kaşıklar! Plastiklerin sitren ve benzin gibi kanserojen kimyasallar içerdiğini belirten Pacha, plastik tabağı mikrodalga fırına asla sokmamak gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca bu yumuşak malzemenin çocuklar için de zararlı olduğunu belirten Pacha, bulduğu her şeyi ısıran çocuklara değindi.

Ayrıca bu yumuşak malzemenin çocuklar için de zararlı olduğunu belirten Pacha, bulduğu her şeyi ısıran çocuklara değindi. Viyana Üniversitesi’nde patologlar da 2023’teki çalışmalarında küçük polisitren parçacıklarının bulaştığı yiyecekleri tükettikten iki saat sonra bu kimyasalların beyni işgal ettikleri konusunda uyarıyor. Çalışmayı yürüten Lukas Kenner, “Plastik parçacıklar beyinde enfeksiyon, nörolojik bozukluk ve hatta Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini artırabilir” diye uyarıyor. (Kaynak: Nefes)