Senaryo belirginleşiyor: İklim krizi hayatımızı nasıl etkileyecek?

İklim krizi, yükselen sıcaklıkların yanında olağandışı hava olaylarıyla da yüzünü her geçen gün daha net gösteriyor.

21 Ağustos 2019 12:17

İklim krizi, yükselen sıcaklıkların yanında olağan dışı hava olaylarıyla da yüzünü her geçen gün daha net gösteriyor.

The Guardian’ın haberine göre, sıcak hava dalgaları yoğun miktarda beton ve asfaltın olduğu yerleşim alanlarını çok daha sert vuracak. Sellerden kıtlığa, çok ciddi sonuçlar doğuracak olan iklim değişikliğinin yakın zaman için ön görülen etkileri şöyle olacak:

Ölümler artacak | Boston Üniversitesi profesörlerinin açıklamalarına göre, ısınan havalar insanların uyku düzenini ciddi şekilde bozarak diğer sağlık sorunlarına sebep oluyor. Hava kirliliğinin arttığı sıcak havalarda camını açarak hava akışı sağlamaya çalışanlar kirli havaya maruz kalıyor, bu da solunum rahatsızlıklarını arttırıyor.

Bunun yanında şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel vakaları da iklim değişikliğine bağlı ölüm oranını arttıracak.

Enerji kesintileri | Yüksek sıcaklıklar insanların serinlemek için klima, vantilatör gibi cihazlara talebini arttıracak bu da çok daha fazla enerji ihtiyacı doğuracak. Uzmanlar, hava sıcaklıklarının 26 dereceden 32 dereceye yükselmesinin enerji talebini yüzde 20 ila 25 oranında arttıracağını belirtti.

Elektriğe artan talep, enerji santrallerini soğutmak için de çok daha fazla su ihtiyacı olacağı anlamına geliyor.

Altyapı sorunları | Hava sıcaklıklarındaki artış asfaltların erimesine ve demir yollarının hesaplananın üstünde genleşmesine neden olarak ulaşımda ciddi aksamalara neden olacak.

Isınan havanın aşırı incelmesi uçakların kalkışta ihtiyacı olan rüzgârı azaltarak uçuşları engelleyecek. Sel felaketleri şiddetini arttırarak yolların çökmesine neden olacak.

Ekonomik etkiler | Moody's Analytics tarafından yapılan araştırmaya göre, 2048 yılında dünyada yaşanacak 4 derecelik sıcaklık artışı Türkiye ekonomisinde 0.15’lik bir daralmaya neden olacak.

Hava sıcaklıklarındaki 1.5 derecelik artışın küresel ekonomide 54 trilyon dolar; 2 derece artışın ise 69 trilyon dolar zarara mal olacağı açıklandı.