Poşetlerin paralı olması ters tepti

30 Temmuz 2019 15:56

Plastik poşetlerin marketlerde ücret karşılığı satılmaya başlamasının ardından azalması beklenen poşet kullanımı, tüketicilerin manav reyonlarında bulunan ince poşetlere yüklenmesiyle tahmin edildiği gibi olmadı.

Sözcü’den Barış Özkan’ın haberine göre ince poşet tüketim oranı yılbaşından bu yana yüzde 100'den fazla arttı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu’nun da değindiği üzere mevzuattaki eksiklik/hatadan dolayı kalın plastik poşetlerin kullanımı azaltılırken hafif poşetlerin kullanımı artırıldı.

Ancak ince olması nedeniyle çoğu zaman çöp olarak görülen bu poşetler çoğu zaman tekrar kullanılmayıp atıldığından paralı hâle gelen poşetlerden daha büyük bir tehdit oluşturuyor.

İnce ve esnek yapıya sahip bu poşetler eritildiğinde makineye yapışıp arızaya neden olduğundan geri dönüştürülemiyor. Dolayısıyla bu plastikler tekrar kullanılmadığı sürece çöp olmaya mahkum.

Bugün dışarı atılan plastik bir poşet hafif olması nedeniyle diğer bir gün kilometrelerce uzağa uçabiliyor. Rüzgârın etkisiyle ağaçların dallarına, elektrik direklerine takılabilen plastik poşetler su kaynaklarına ulaştığında akıntıların sebebiyle okyanuslara ulaşıyor.

Birleşmiş Milletler’in tek kullanımlık plastikler hakkında hazırladığı bir rapora göre dünya genelinde her yıl en az 1 ila 5 trilyon adet arası poşet kullanılıyor.

İngiliz Antarktika Araştırmaları Merkezi’ne göre okyanuslardaki çöplerin yüzde 75’ini plastik maddeler oluşturuyor ve her yıl 5 milyon ton plastik denizlere karışıyor.

Mevzuattaki hatalar yüzünden poşetlerin ücretli yapılmasının amaca hizmet etmediğini söyleyen Eroğlu, Avrupa Birliği’nde “Hafif alışveriş poşetlerinin azaltılmasına” yönelik bir uygulama olduğuna da değindi.

Doğada yaklaşık 1000 yılda yok olan bu plastik poşetler için çevre sorunları göz önünde bulundurulduğunda en iyi alternatif defalarca kullanılabilen bez çantalar ve pazar fileleri olarak görünüyor.