İsviçre’de yapılan bir araştırma, otçul memeli hayvanların etçillere kıyasla daha büyük karınlara sahip olduğunu ortaya koydu.
Cumhuriyet'in haberine göre, bitkilerin sindirimi etten daha zor olduğu için otçulların etçillerden daha uzun bağırsaklarının olduğu bu nedenle de daha geniş bir göbeğe sahip olduğu tahminler arasındaydı. Zürich Üniversitesi’nden Marcus Clauss, daha önce ayrıntılı incelenmemiş olan bu tezi inceledi.
İlkel zamanlara ait 120 dört ayaklı hayvanın göğüs ve karın biçimini inceleyen araştırmacılar; dinozorlar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere benzer sürüngenler olan sinapsit fosilleri için bir 3D iskelet veri bankası oluşturdu.
Verilerin bilgisayar destekli görsel değerlendirilmesiyle de omurga, göğüs kafesi ve leğen kemiğiyle sınırlanan göğüs-karın bölgesinin rekonstrüksiyonu yapıldı.
Elde edilen sonuçlarda otçul memelilerin göğüs-karın bölgesinin etçillere kıyasla iki misli daha büyük olduğu ortaya çıktı. Clauss, bunun otçul memelilerin gerçekten de daha büyük bağırsaklara sahip olduğunun bir kanıtı olduğunu ifade etti.
Fakat araştırmacılara göre ilginç olan, etçil ve otçul dinozorlarda böyle bir farklılık ortaya çıkmaması. Ekip, bunun dinozor iskeletleri için güvenilir bir rekonstrüksiyonun yapılamadığı anlamına da gelebileceğini ifade etti.
Bulgu, öte yandan memeliler ve diğer tetrapodların (dört bacaklılar) temelde farklı morfolojik ilkelere sahip olduğunu da açıklıyor olabilir.
Farklı bir solunum organının veya beslenme biçiminin memeliler ve dinozorların beden yapıları üzerinde farklı etkilere neden olabileceği düşünülüyor.