Yaşar Gündem’in 30. sanat yılında hem yönetmenliğini yaptığı hem oynadığı oyunun koreografisi İhsan Bengier’e, müzikleri Özer Akçay’a ait. Oyunun ışık tasarımını da Yüksel Aymaz üstlendi.
Yaşar Gündem'in tek kişilik performansıyla sahneye koyduğu Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz kahramanlarını konu edinen oyun tiyatroseverler tarafından yoğun ilgi gördü.
Tiyatro camiasından pek çok usta ismin katıldığı oyunun İstanbul’daki ilk gösterimde Yaşar Gündem, ayakta alkışlandı.
Kuvayı Milliye Destanı'nı ocak ayında oynamaya başladıklarını ve şimdiye kadar 82 yerde sahnelediklerini söyleyen Yaşar Gündem, oyunu, "Bazı hikâyeler vardır güncellenebilir, bazıları vardır virgülüne dahi dokunamazsınız. Nazım Hikmet Kuvayı Milliye Destanı’nı 1938 yılında hapishanede yazmaya başladı 1941 yılında tamamladı. Vatan hainliğiyle yargılanan adam, bu memleketin Kurtuluş Savaşı Destanı’nı yazdı. Yazdığı hikâye, bize lisede ortaokulda öğretilen köşeli tarihin dışında, Anadolu’dan Kurtuluş Savaşı’nın nasıl kazanıldığını, isimsiz kahramanların nereden geldiğini, nasıl savaştığını" sözleriyle anlattı.
"Oyunun öyle bir matematiği var ki Nazım’ın yazdığı pek çok eserinde bir tane kelimeyi çıkarsan işin aritmetiği bozuluyor" diyen Gündem, "10-15 tane isimsiz kahramanları yan yana koymuş Nazım Hikmet. Ben hapishanede o Arhaveli İsmail’i görmeden, o ağır makinalı tüfeğine nasıl sarıldığını nasıl imgeledin, o Kartallı Kazım’ın, o Kambur Kerim’in Kocaeli ormanında gözlerine damlalar düştüğünü nasıl tasavvuf ettin de yazdın? İnan altı ay çalıştık bir tane kelimesine dokunamıyorsun. Güncelleme şansın yok yani" ifadelerini kullandı.
Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı tiyatro sahnesinde
Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı tiyatro sahnesinde
Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı tiyatro sahnesinde