Mutfak alışverişinin püf noktaları

11 Eylül 2019 18:12

Yapılan yemeğin lezzetli olması için ustalık kadar alınan malzemelerin kalitesi de önemlidir. Ayrıca dikkatsiz yapılan mutfak alışverişi, kullanılmayan yiyeceklerin israf edilmesine neden olabilir. Kaliteli ve uygun fiyatlı malzemenin nerede satıldığını bilmek de tecrübe gerektirir. Özellikle mutfağa yeni başlayanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar şöyle:

Yol üstündeki manav ve marketlerin dışarıda bulunan tezgâhlarından alışveriş yapmayın. Özellikle işlek yerlere kurulan bu tezgâhlardaki yiyecekler, geçen arabaların egzoz gazına ve kirli havaya maruz kalır. Mümkün oldukça içeriye konulan sebze-meyveleri satın alın.

Mevsim sebze-meyvelerini öğrenin. Mevsimindeki ürünler hem uygun fiyatlı olur hem de pestisite fazla maruz kalmadıklarından daha sağlıklıdır.

Süpermarketlerden alışveriş yapıyorsanız, taze sebze-meyveye ulaşabilmek için ürünlerin teslimat gününü öğrenin. Marketlerin manav reyonunda çalışanlar bu konuda yardımcı olacaktır. Resmi tatillerde genellikle teslimat yapılmadığını unutmayın. Aynı şekilde mahalledeki manavınızla da bu iletişimi geliştirebilirsiniz.

Bir liste hazırlayarak alışverişe çıkmak gereksiz alışveriş yapmanızı önler. Ne pişireceğinize önceden karar verdiyseniz ve malzemeleri planladıysanız, bu sayede mutfak israfını da engelleyebilirsiniz.

Süpermarketlerin indirimlerini takip edin; un, pirinç, yağ gibi dayanıklı ve mutfağın vazgeçilmezi ürünleri bitmelerini beklemeden indirim döneminde almak uzun vadede daha kârlı olmanızı sağlar. Pek çok market, kampanyalarını sosyal medya ya da e-mail bültenleri aracılığıyla müşterileriyle düzenli olarak paylaşıyor.

Aldığınız ürünlerin paketini inceleyin; günümüzde doğru ürünlere ulaşmanın yolu bu gıda bilincinden geçiyor. Örneğin, ‘tereyağı aromalı’ margarinler, ‘kaşar peyniri’ algısı yaratan tost peynirleri ucuz fiyatlarıyla tüketicilerin kafasını karıştırabiliyor.