Meyve sebze türleri yıllar içinde ne kadar değişti?

ScienceAlert sitesi meyve sebzelerin insan müdahalelerinden önceki hallerini paylaştı. Meyve sebzelerin tüketiminin kolaylaşması için yıllar içinde yapılan uygulamalar görüntülerinde pek çok şeyi değiştirdi. Tarım ilaçları, GDO gibi yöntemler yetiştirilen besinlerin insanların istediği özelliklere sahip olmasını sağladı. İşte, muzdan patlıcana yıllar içinde değişen besinler;

22 Temmuz 2019 16:46

ScienceAlert sitesi meyve sebzelerin insan müdahalelerinden önceki hallerini paylaştı. Meyve sebzelerin tüketiminin kolaylaşması için yıllar içinde yapılan uygulamalar görüntülerinde pek çok şeyi değiştirdi. Tarım ilaçları, GDO gibi yöntemler yetiştirilen besinlerin insanların istediği özelliklere sahip olmasını sağladı. İşte, muzdan patlıcana yıllar içinde değişen besinler;

Bu resim 17'inci yüzyılda ressam Giovanni Stanchi tarafından yapıldı. Karpuzların içinde şimdinin karpuzlarına göre daha fazla şekil ve çekirdek olduğu görülüyor.

Günümüzün karpuzlarının içi çok daha kırmızı ve sulu.

Muzun tarihi yaklaşık 7 bin yıl önceye dayanıyor. Eski muzların çok daha sert çekirdekli ve kalın olduğu görülüyor.

Şimdi muzlar çekirdeksiz, daha uzun bir şekle sahip ve daha yumuşak yeniliyor.

Patlıcan tarih boyunca pek çok farklı şekil ve renkte ortaya çıktı. Bunlar sarı, mor, kırmızı gibi farklı renkler olabiliyordu. Fotoğrafta görülen patlıcanlar sarı ve yuvarlak bir şekle sahip.

Bugünlerde daha çok görülen patlıcanlar ise koyu renkte bir kabuğa sahip ve daha uzun bir şekilde yetişiyor.

En eski havuçların 10'uncu yüzyılda yetiştiği biliniyor. Eski havuçların köke benzediği ve mor bir rengi olduğu görülüyor.

Havuçtaki mor pigment zamanla yerini turuncuya bıraktı. Havuç bugün daha uzun ve ince bir sebze halini aldı.

İlk mısır milattan önce 7 bin yılında ortaya çıktı. Kimya öğretmeni James Kennedy, eski mısırların patates tadında olduğunu söylüyor.

Bugünün havucu ilk halinden yaklaşık bin kat daha büyük.