Mars'ta mikropların yaşama potansiyeli keşfedildi

NASA'nın yeni araştırması, Mars'ta mikropların donmuş suyun altında yaşayabileceğini öne sürdü.

18 Ekim 2024 12:39

Mars'ta mikropların yaşama potansiyeli keşfedildi

NASA'nın yeni araştırması, Mars'ta mikropların donmuş suyun altında yaşayabileceğini öne sürüyor. Bilim insanları, yüzey altındaki su havuzlarında fotosentezin mümkün olabileceğini ve Kızıl Gezegen'de tozlu buz katmanlarının altında potansiyel bir ekosistem bulunabileceğini belirtiyor.

NTV'nin haberine göre; Çalışmanın yazarları, bilgisayar modellemesiyle su buzunun içinden geçebilecek güneş ışığının, yüzey altındaki havuzlarda fotosentezi desteklemek için yeterli olduğunu ortaya koydu.

Çalışmada, geçmiş Mars buzul çağları sırasında yüzeye düşen toz ve karla karışık büyük miktardaki su buzu incelendi. Bilim insanları, Mars yüzeyindeki buzun gerçekten eriyip erimeyeceği konusunda ikiye bölündü. Phil Christensen, Mars'taki buzun içeriden eriyebileceğini vurgularken, daha önceki araştırmalarında, NASA'nın 2001 Mars Odyssey yörünge aracında, THEMIS (Termal Emisyon Görüntüleme Sistemi) adlı ısıya duyarlı kameranın operasyonlarını birlikte yürüttüğü Colorado Boulder Üniversitesi'nden Gary Clow ile Kızıl Gezegen'deki tozlu kar yığınları içinde sıvı suyun nasıl oluşabileceğine dair modelleme yaptıklarını belirtti.

Araştırmanın yazarları, yüzey altı havuzlarının en olası olduğu yerlerin Mars'ın tropikal bölgelerinde, 30 ile 60 derece enlemleri arasında bulunabileceğini ifade etti.