Lojistikten haberleşmeye; üstlendikleri rollerle İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren 8 hayvan

II. Dünya Savaşı'na katılan bazı hayvanlar savaşın seyrini değiştirecek kadar önemli roller üstlendi.

09 Ağustos 2022 13:48

LOJİSTİKTEN HABERLEŞMEYE; ÜSTLENDİKLERİ ROLLERLE İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN 8 HAYVAN | Savaşların geri dönülemez yıkımlara sebep olduğu herkes tarafından biliniyor. Üstelik savaşın getirdiği yıkımların sadece insanları değil, aynı zamanda hayvanları da etkilediği görülüyor. Bitkilerin ve hayvanların da, insanlığın sebep olduğu bu olaylara maruz kaldığı tarihte yer alıyor. Tarihte savaş sırasında birçok hayvanın kritik roller üstlendiği tarihçiler tarafından belirtiliyor. İşte, II. Dünya Savaşı sırasında oldukça önemli işler yapan hayvanlar:

1. Katırlar - İngiltere ordusundaki lojistiğin en önemli parçası katırlardı! İngiliz ordusunda görev yapan yaklaşık 3.000 katır, savaş boyunca önemli görevler üstlendi. Bu sıra dışı askeri birlik; savaş boyunca mühimmat, tıbbi malzeme ve insan taşıdı. Katırlar, İtalya’nın karlı dağlarından Etiyopya’nın çöllerine kadar geniş bir coğrafyada İngiliz askerlerinin en önemli yardımcıları konumundaydı. Kaynak: ListeList

2. Köpekler - Köpekler, 2. Dünya Savaşı sırasında keskin işitme ve koku alma duyuları nedeniyle savaşın en başarılı nöbetçileri arasında yer aldıkları, hızları ve çeviklikleri sebebiyle, birlik arasındaki haberleşmenin en önemli unsurlarından biri hâline geldikleri ve enkaz altında kalan binlerce askerin kurtarılması için çaba gösterdileri biliniyor.

3. Güvercinler - 2. Dünya Savaşı sırasında da pek çok güvercin haberleşme için kullanıldı. Hatta “Ulusal Güvercin Servisi” İngiltere ordusu için 200.000’den fazla güvercin yetiştirdi. Böylece, çok sayıda güvercin İngiltere ordusu için en önemli haberleşme aracı olarak görev yaptı. Çok sayıda güvercin, göğüslerine yerleştirilen kameralar sayesinde, düşman mevzilerini keşfetmekle görevli istihbarat elemanı olarak görev aldı.

4. Atlar - İnsanlık tarihindeki en önemli canlılardan olan atlar, eski dönemlerinden bu yana, cephelerde görev alıyor. Bu durum, 2. Dünya Savaşı sırasında da değişmedi.

5. Filler - 2. Dünya Savaşı’nda görev alan canlılar arasında fillerin de olduğu belirtiliyor. Özellikle Afrika ve Hindistan’da savaşan İngiliz birliklerinin fillerden yararlandıkları biliniyor.

6. Develer - 2. Dünya Savaşı, neredeyse karlarla kaplı bölgelerden, Afrika ve Asya çöllerine kadar uzanıyordu. Develer de çöllerde savaşmak durumunda kalan askerler için önem taşıyordu. Bu nedenle, Mısır, Tunus ve Hindistan gibi ülkelerde savaşa katılan bütün ülkelerin develerden oluşan özel birlikleri vardı.

7. Firavun fareleri - 2. Dünya Savaşı sırasında bu vahşi canlıların, evcil hayvan olarak kullanıldığı öğrenildi. Özellikle Hindistan ve Burma’daki birlikler, zehirli yılanlardan korunmak için firavun fareleri ile kuvvetli bir bağ geliştirdiler ve zehirli yılanlardan firavun fareleri sayesinde korundular.

8. Kediler - 2. Dünya Savaşı’nın en ünlü kedisi, hem Naziler; hem de İngilizler için çalışan Oscar isimli kediydi. Oscar’ın donanmadaki görevi 18 Mayıs 1941’de Bismarck isimli Alman savaş gemisinde başladı, ancak gemi 28 Mayıs günü batırıldı. Oscar, HMS Cossac isimli İngiliz gemisi tarafından kurtarıldı. Kediye Oscar ismi de bu gemide verildi. Böylece Oscar, İngilizlerin safına katılmış oldu. 24 Ekim 1941’de HMS Cossac isimli İngiliz gemisi de bir Alman denizaltı tarafından batırıldı, ancak Oscar, bu saldırıdan da canlı olarak kurtulmayı başardı. Oscar’ın yeni görev yeri yine İngilizlere ait olan HMS Ark Royal isimli gemiydi. Ardından 13 Kasım 1941, HMS Ark Royal isimli geminin bir denizaltı tarafından vuruldu. Gemi battı, ancak mürettebatın tamamı kurtulmayı başardı. Oscar da saldırıdan yara almadan kurtulanlar arasındaydı. Bu olaydan sonra kedinin ismi “Batmayan Sam” olarak değiştirildi. Kaynak: ListeList