Klavye kullanım hızını artıracak 9 tüyo
Tercihen F Klavye kullanmak: Özellikle tamamen Türkçe testler yapacaksanız veya İngilizce yazı yazmak hayatınızın büyük bir bölümünü oluşturmuyorsa F klavye kullanmanız size yardımcı olacaktır. Her ne kadar Türkiye ve dünyanın geri kalanında Q klavye kullanım oranı çok daha yüksek olsa da F klavyeler Türkçe için tasarlandı.
10 parmak tekniğini es geçmemek: Temelinde 10 parmak klavye kullanmak, tüm parmakların klavye üzerinde olduğu ve yazarken klavyeye bakılmadığı bir kullanım tekniğidir. Böylece kas hafızanızı kullanarak çok daha hızlı yazı yazmanız mümkün hale gelir.
Yazım rahatlığı üst düzeyde olan klavyeleri tercih etmek: Üstüne çok düşünülmemiş bir husus olsa da klavye düzeninden sonra kullanılan klavyenin türü de oldukça önemlidir. Her klavye ve switch yazı yazmak için tasarlanmamıştır. Örneğin özellikle oyunculukta en çok Red ve Blue switchler kullanılmaktadır. Her ne kadar oyun deneyimleri ve çıkardıkları sesler kullanıcıyı tatmin etse de bu switcler ile yazı yazmak en doğru seçenek değildir. Yazı yazmak için en başarılı switch türlerinden birisi Brown switchtir. Cherry MX Brown switch incelemelerinde ve tanıtımlarında yazı yazmak için en uygun switchlerden birisi olarak tanıtılmıştır. Hareket kuvvetinin 45 cN olması oldukça rahat bir kullanım sağlamakta. Çok yüksek ses çıkarmaması da diğer türlere göre bu switchi ön plana çıkarıyor.
Oturuş pozisyonuna dikkat etmek: Şimdiye kadar klavye dizilimini, kullanım tekniğini ve klavye türü tüyolarını verdik. Bu tüyolardan maksimum verim alabilmemiz için uygun oturuş pozisyonuna ihtiyacımız var. Dik oturun ve sırtınız düz olsun. Ekran ile aranızda 45-70 cm arası mesafe olması yeterlidir. Ağırlığınızı bileklerinize vermeyin ve kol açınız en az zorlanacağınız açıda olsun. Dirsekleri çok veya az bükmeniz hem fiziksel olarak zararlı hem de yazım rahatlığı açısından uygun olmayacaktır.
Parmakların konumunu iyi belirlemek: Özellikle ileri seviyelerde tamamen kas hafızanızı kullanarak yazı yazacağınız için parmakların konumunu doğru belirlemek çok önemli. 10 parmak kullanımında da konum doğruysa çok daha rahat edeceksiniz. Q klavyede parmaklarınız A, S, D, F; J, K, L, Ş tuşlarının üstünde olmalı ve baş parmaklarınız ile de space (boşluk) tuşunu kullanmanız gerekmekte. F klavyede ise parmaklarınız U, İ, E, A; K, M, L, Y tuşlarının üzerinde yer almalı. Baş parmaklarınız yine aynı şekilde space(boşluk) tuşunda kullanılacak. Bu konumlara uygun yerleştirmeleri yaptığınızda 10 parmak klavye tekniğinde hızlıca gelişebilirsiniz.
Mesajlaşma uygulamalarını PC üzerinde kullanmak: Mesajlaşma uygulamarı yazma hızınıza oldukça etki edecek uygulamalardır. Genelde bu uygulamları akıllı telefonlar veya mobil cihazlar üzerinden yaparız ve fiziksel klavye kullanmayız. Telefon klavyesindeki hızınıza etki edeceği gibi eğer bu uygulamaları PC üzerinde kullanırsanız fiziksel klavye hızınıza da etki edecektir. Whatsapp, İnstagram DM, Twitter ve daha birçok uygulamayı PC üzerinde kullanmaya özen gösterirseniz bol bol yazma pratiği yapmış olursunuz.
Acele etmemek
Hata yapmaktan korkmamak
Bol bol pratik yapmak: Pratik yapmak, herhangi bir konuda gelişim sürecinin temelini oluşturur. Pratik yapmadan bir konuda uzmanlaşamaz veya uzman olduğunuz konulardaki yeteneğinizi kaybedebilirsiniz. | Kaynak: Webtekno