Kahve, ömrü uzatır mı?

13 Haziran 2022 10:11

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftoğlu, kahve ve yaşam uzunluğu hakkında yapılan bir araştırmayı köşesine taşıdı.

Analiz, yaşları 37 ile 73 arasında değişen 170 bin kişinin verileri ile yapıldı. İngiltere’de yaşayanların sağlık kayıtlarının tutulduğu veri tabanı U.K. Biobank’taki kahve tüketimine ilişkin verilerle sağlık verileri incelendi.

Prof. Müftüoğlu'nun aktardığına göre araştırma sonucunda; kafeinli ya da kafeinsiz fark etmeksizin kahvenin ölüm riskini azalttığı görüldü.

Annals of Internal Medicine’da neticeleri yayımlanan o araştırmaya göre, günde 1.5-3.5 fincan kahve içenlerin, içmeyenlere göre yüzde 30 civarında daha az erken ölme olasılığı var.

Prof. Müftüoğlu, "Bu bilgi aslında çok da şaşırtıcı değil. Kahvenin muhtelif sağlık yararlarını gösteren araştırmalar, günde 1-2 fincan düzenli kahve içmenin parkinson hastalığından karaciğer yağlanmasına, tip-2 diyabetten prostat sağlığına, pek çok kronik sağlık problemine de iyi gelebileceği daha önce de yayımlandı" yorumunu yaptı.

Müftüoğlu, "Bütün mesele dozu kaçırmamak, yani ölçülü olmak. Ayrıca kahveye aşırı şeker, süt ve benzeri katkıları eklememek ile bağlantılı gibi görünüyor." dedi.