İşte bu canlı, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği azaltmada en etkili popülasyon!

19 Eylül 2024 11:10

İşte bu canlı, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği azaltmada en etkili popülasyon!

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, deniz patlıcanlarının deniz tabanındaki plankton, bakteri ve mikropları tüketerek aşırı organik yükü azaltma konusunda kritik bir rol oynadığını belirtti.

Tolon, "Deniz tabanında bu tür maddelerin azaltılması, deniz tabanının doğal bir şekilde temizlenmesine ve bu bölgedeki kirliliğin dipten başlayarak yüzeye doğru azalmasına veya kontrol altında tutulmasına neden oluyor. Deniz patlıcanı bunları tüketerek planktonların aşırı üremesini, tabandaki diğer canlılar için çürümeden sonra oluşacak oksijenin azalması veya tükenmesi gibi tehlikeleri de ortadan kaldırır. Sayıları ne kadar artarsa doğaya, ekolojik dengeye çok büyük yararları olacaktır" dedi.

Doç. Dr. Tolon, bu canlıların İzmir Körfezi’ndeki kirliliği önlemek için popülasyonlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Deniz patlıcanları, yılda yaklaşık 3,5 kilo deniz tabanı materyalini sindirip çürüyen organik maddenin yüzde 55'ini dönüştürüyor. Tolon, deniz patlıcanlarının ekosistemdeki dengeyi sağlamak için diğer canlılarla birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

İzmir Körfezi'nde deniz patlıcanı popülasyonunun azaldığına dikkat çeken Tolon, yapay kafesler kullanarak yapılan denemelerin organik yükü yüzde 30-35 oranında azalttığını açıkladı.

Ayrıca, kaçak avcılığın kontrol altına alınması gerektiğini beli Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, bu türün korunmasının ve zenginleştirilmesinin önemini vurguladı.

Uygun yaşam alanlarının belirlenmesi ve stokların artırılmasıyla körfezin temizlenmesine katkı sağlanabileceğini söyledi.