İsrail'in Gazze'de kullandığı fosfor bombası nedir?

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş 8'inci gününe girdi. İsrail'in, Gazze Vadisi'nin kuzeyindekilerin 24 saat içinde güney Gazze'ye gitmesini duyurmasının ardından, 7'nci günde Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı. İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırıları da devam ediyor.

14 Ekim 2023 10:30

İSRAİL'İN GAZZE'DE KULLANDIĞI FOSFOR BOMBASI NEDİR?

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın açıklamasına göre, İsrail güçleri, El Awda Hastanesi'ne bölge saati ile sabah 6.00'ya kadar hastanenin boşaltılması gerektiğini söylemişti. İsrail ordusunun kara harekâtına başlamasının ardından Şabat başladıktan sonra televizyonda bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" demişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, sabahın ilk saatlerinde verdiği harekât hakkındaki brifingde "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi.

İsrail ordusu, 8. günün ilk saatlerinde, "bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurduğunu" duyurdu. İsrail'in, denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu ve bir mülteci kampında çatışma çıktığı da bildirildi. Bir haftanın geride kaldığı savaşta, 7 Ekim'den bu yana ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı bin 900'e yükseldi, 7 bin 696 kişi de yaralandı.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) adlı sivil toplum kuruluşu, İsrail’in, Lübnan ve Gazze’ye saldırılarında yasaklı olan beyaz fosfor bombasını kullandığını doğruladı. HRW'nin açıklamasında, "Beyaz fosfor, yol açtığı ciddi yanıklar ve hayatta kalanlar üzerinde uzun vadeli kalıcı etkileri nedeniyle sivillere zarar verme potansiyeline sahip. Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde kullanılması, uluslararası insancıl hukuk gerekliliklerini ihlal etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Fosfor bombası nedir? Beyaz fosfor adı verilen kimyasalı içeren patlayıcı, "1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" kapsamında, yasaklı silahlar arasında yer alıyor.

Bomba infilak ettiğinde beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılıyor. Fosfor maddesi oksijenle temas ettiğinde kendiliğinden tutuşarak alev alıyor, 800 derece sıcaklığa ulaşıyor. İnsan derisine değdiğinde kemiklere kadar nüfuz eden ciddi kimyasal yanıklara neden oluyor.

Fosfor dumanı teneffüs edildiğinde de ciğerlerde yaralar hatta yanıklar oluşturuyor. Kişi ya boğularak ya da vücudunun içindeki yanıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Fosfor bombasının insan sağlığına olduğu kadar çevreye de zararları bulunuyor.

Sebep olduğu yangınlar, ormanları, tarım alanlarını ve su kaynaklarını yok ediyor.

İsrail'in ilk saldırısı değil İsrail 2014'te Koruyucu Hat Operasyonu adını verdiği 51 gün süren saldırılar sırasında da Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vurmuştu.

8 Temmuz 2014'te başlayan saldırılar için, uluslararası raporlara da "en uzun ve en şiddetli" betimlemesiyle yansıdı.

Saldırılarda Gazze'nin alt yapısı ağır hasar aldı, sanayi tesisleri yıkıldı, ekonomi çöktü.

Gazze'de 65 bin Filistinli evsiz kaldı. 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Kaynak: Trt Haber