İslam Memiş'ten cuma uyarısı: Elinde altın olanlar...

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, son hafta zirve yapan ve bu eksende yoluna devam eden altınla ilgili yatırımcılara uyarıda bulundu. Memiş'in bu eksende takas önerisi dikkat çekti.

30 Eylül 2024 11:05

Finansal analist İslam Memiş, son hafta zirve yapan ve bu eksende yoluna devam eden altınla ilgili yatırımcılara uyarıda bulundu. Memiş'in bu eksende takas önerisi dikkat çekti. Söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen Memiş'in tahminleri şöyle:

"Borsa İstanbul 100 endeksi 9 bin 850 puan seviyesinde. Borsa İstanbul 100 endeksi 10 bin 50 puan seviyesine kadar yükseldi. Tekrar geriledi. Bu hafta ikinci kez bu hareketi yaptı. Borsa endeks tarafında 10 bin puan seviyesinin üzerinde tutunmayı başaramıyor. 6 aylık süreçte Borsa İstanbul 100 endeksinde 12 bin puan seviyesini beklemeye devam ediyorum. 10 bin puan seviyesinin üzerinde tutunamayan endekste 9 bin 800 puan seviyesi güçlü bir destek seviyesi 9 bin 800-10 bin 200 puan aralığı kısa vadede takip edeceğim.

Dolar kuru şu anda 34 lira15 kuruş seviyesinde. Dolar tarafında sık sık ifade ettiğim gibi düşüşler kalıcı değil. Döviz bir yatırım aracı değildir. Dolar kesinlikle değildir. Ancak dolarla ticaret yapan dolara ihtiyacı olan dolar borcu olan arkadaşlarımızın bilmesi gerekiyor ki dolar şu anda baskılanıyor ve bu kadar baskılanmasına rağmen ve zaman zaman 100 seviyesinin altına sarkmasına rağmen 34 lira 15 kuruş seviyesinde olan bir dolar kuru var.

Geri çekilmeler alım fırsatı olarak ön planda duruyor. Gerçekleşecek mi? Yoksa 34 dolar seviyesinde sınırlı mı kalacak? Hep beraber göreceğiz. Belki 10 kez söyledim altın ucuz arkadaşlar ama gümüş bedava dedim.

Rekor kıran altın piyasası var karşımızda. Yeni rekorunu 2 bin 685 dolar seviyesiyle test eden bir ons altın var. Tamamen bir savaş fiyatlaması, tamamen bir bir belirsizlik fiyatlaması içerisinde yoluna devam ediyor ons altın. 2 bin 685 dolar seviyesine kadar yükselerek her gün yeni bir rekor tazeleyen ons altın var. Zaman zaman kar satışları mutlaka olacaktır. Zaman zaman düzeltmeler mutlaka olacaktır. Şimdi piyasa bu düzeltme hareketlerini yapmak için yeni bir hikaye arayışında.

Artık ateşkes anlaşması mı olabilir, farklı bir gelişme mi olabilir vesaire belki FED üyelerinden farklı bir açıklama gelir... Sonucu her ne olursa olsun bu kar satışları için piyasanın yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Bu hikaye daha oluşturulamadı. Şimdi yeni zirvelerini test ediyor. Her gün rekor kırmaya devam ediyor. Arkasında iki tane önemli hikaye var bir başta Amerika Merkez Bankası FED'in ve diğer Merkez bankalarının faiz indirme süreci. İki Ortadoğu'daki savaş. Bu hikaye güçlü bir şekilde aldı ons altını 200 dolar götürdü. Ancak bu 200 dolarlık yükselişten sonra mutlaka teknik olarak bir düzeltmeye ihtiyaç var.

Gram altın yine ons altını takip etmeye devam ediyor. Şu anda gram altın 3 bin 3060 lira seviyesinde. Gram altın yurt içi piyasalarda yani fiziki altın tarafında 3 bin 63 lira seviyesine kadar yükselerek yeni bir rekora imza attı. Gram altında bu yıl sonuyla alakalı beklentimiz 3 bin-3 bin 500 lira aralığı olduğu için artık bundan sonra yılın son çeyreğinde 3 bin 100- 3 bin 200- 3 bin 300 böyle kademeli yükselişler devam edecek.

Ons altın tarafında bir teknik düzeltmeyle birlikte gram altın da mutlaka ons altına dayalı bir etkileşim gösterecektir. Ons altında beklediğim bu kar satışları gram altın tarafında ons altın kadar hissedilmeyebilir. Çünkü dolar kuru güçlü duruşunu korumaya devam ettiği için altın tarafındaki gram altın tarafındaki geri çekilmeler, ons altına kıyasla biraz daha cılız kalabilir.

O yüzden elinde altın var fiyatlar da yükseldi, ben bunu satmalı mıyım? Kesinlikle hayır. Alım satımdan bahsetmiyoruz takas olan bir araçtan bahsediyoruz. Ev alırsın, araba alırsın karşısında eyvallah. Ama onun haricinde kesinlikle satma diye bir şey söz konusu değil. 2025 yılı ile alakalı 4 bin 500 lira seviyesini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ons altını takip edeceksin. Ons altın nereye gram altın oraya. Bu birincisi, ikincisi elinde varlıklarını mutlaka tutmaya devam edeceksin.

Gümüşün ons fiyatı 32.13 dolar seviyesinde % 1 yükseliş var. Gümüşün ons fiyatındaki pozitif görünüm devam ediyor. Rasyo kaynaklı biz yine yol arkadaşlarımız da altınımızı gümüşe döndüğümüz için gümüş tarafındaki her değer artışı bizi mutlu ediyor ve özellikle gümüşün ons fiyatında beklediğimiz bu 37 dolar seviyesi bakalım bu yıl sonuna kadar."