Antiasitler sanıldığı kadar güvenli mi?

05 Ağustos 2019 12:07

Doğru kullanıldığında bir sorun yaratmayan ‘antiasit’ ilaçlar mide yanması gibi sindirim sorunlarına karşı kullanılıyor. Kullanımı çok artan ve bazı kişilerin ‘şeker gibi’ çok fazla tükettiği bu ilaçların bilinçsiz kullanımı tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

The Guardian’ın haberine göre mide yanması, bulantı ve ağrıyla kendini gösteren hazımsızlığa karşı için kullanılan antiasit ilaçlara dünya çapında yıllık 10 milyar dolar harcama yapılıyor.

Hamileler tarafından da kullanılabilen antiasitlerin, bir kısmı mide asidini nötrlerken, bir kısmı da midenin üst kısmında asidin yukarı çıkmasını önleyen bir bariyer görevi görüyor.

Etkisini hızlı bir şekilde gösteren bu ilaçlar hastayı rahatlatırken daha ciddi sorunların üstünü örtüyor olabilir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre insanların çoğu mide yanmasını önemli bir rahatsızlık olarak görmüyor ve doktora danışmıyor.

Gençlerde hazımsızlığın altında yatan başka nedenlerin pek olmadığını belirten Leeds Üniversitesi Gastroenteroloji Profesörü Alexander Ford, bu ilaçların 50 yaş üstü bireylerde ülser ya da mide kanseri gibi ciddi hastalıkların üstünü örtebileceğinin ve teşhisini geciktirebileceğinin altını çizdi.

Bu ilaçların sadece anlık belirtileri ortadan kaldırdığını, hastalıkları tedavi etmediğini vurgulayan uzmanlar bu semptomların 14 günden fazla sürmesi durumunda mutlaka hastaneye gidilmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan bu antiasitlerin ağrı kesici ve aspirinlerle de aynı anda kullanılmaması öneriliyor.

Uzmanlar, mide yanmasının önüne geçmek için antiasit kullanmanın ötesinde beslenme düzeninde değişiklikler yapılmasını öneriyor.

Baharatlı yiyecekleri azaltmak, tek seferde çok fazla yemek yerine az ama sık yemek, uyumadan hemen önce yemek yememek hazımsızlık problemlerini azaltabilir.