Bursa Hayvanat Bahçesi’nde esir tutulan en büyük kemirgeni olarak bilinin kapibaralar, ziyaretçilerden ‘yoğun ilgi’ görüyor.
Ana vatanı Güney Amerika olan ancak yakalanıp Bursa’daki hayvanat bahçesine konan kapibaralar, büyüklüğü ile ziyaretçilerden ‘yoğun ilgi’ görüyor.
Dünyanın en büyük faresi olarak Guinness rekorlar kitabına giren kapibara, anavatanı Güney Amerika olan, tüylü yapısıyla dikkat çeken bir kemirgen türüdür. Hem suda hem de karada yaşayabilen kapibaralar; çoğunlukla göl, nehir, bataklık gibi sulu alanların yakınlarında yer alan sık ormanlarda görülür. Oldukça sosyal hayvanlar olan kapibaralar, genelde çift halinde yaşar.
Yetişkin bir kapibara, ortalama 100 – 140 cm uzunluğunda ve 30 – 70 kilogram ağırlığında olur.(Kayıt altındaki maksimum dişi ağırlığı 91 kg, erkek ağırlığı ise 73.5 kg’dır.) Dişiler, genelde erkeklerden biraz daha ağırdır. Kapibaralar otçul canlılardır ve genellikle deniz bitkileri, meyve ve ağaç kabukları ile beslenirler.
Bu tüylü kemirgenler, hem suda hem de karada oldukça rahat ve hızlı hareket etme kabiliyetine sahiptir.
Son derece iyi yüzücülerdir. Beş dakikaya kadar su altında kalabilen kapibaralar, sadece burunları dışarıda kalacak şekilde su içinde uyuyabilirler.
Karada ise ortalama bir at kadar süratli koşabilen kapibaralar, jaguar ve anakonda gibi yırtıcılardan kaçmak için genelde suya dalmayı tercih ederler.
Ortalama ömürleri 8 – 10 yıldır.
Kapibaralar, bazı bölgelerde, etleri için insanlar tarafından da katledilir.