Göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken 7 detay

Göz hastalıkları tedavi edilmezse hayat konforunu olumsuz etkileyebiliyor. Alacağımız basit önlemlerle gözlerimizde oluşabilecek ciddi sorunları büyük oranda önleyebilmemiz mümkün. Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mitat Altuğ göz sağlığı hakkında herkesin bilmesi gerekenleri anlattı.

09 Ocak 2025 21:30

Göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken 6 detay

Hürriyet'te yer alan habere göre, göz hastalıkları tedavi edilmezse hayat konforunu olumsuz etkileyebiliyor. Alacağımız basit önlemlerle gözlerimizde oluşabilecek ciddi sorunları büyük oranda önleyebilmemiz mümkün. Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mitat Altuğ göz sağlığı hakkında herkesin bilmesi gerekenleri anlattı.

1-Göz muayenelerinizi ihmal etmeyin Bu sayede net görüşü engelleyen kırma kusurları (hipermetropi, miyopi, astigmatisma-, göz hareketlerini ve fonksiyonunu etkileyen gözlerde kayma gibi göz rahatsızlıkları ile diğer pek çok göz hastalıklarının erkenden tespiti amaçlanmaktadır.

2- Kontakt lens kullanımına dikkat Kontakt lens kullanıyorsanız hijyen kurallarına çok dikkat edin. Lensinizi takıp ve çıkarma öncesinde ellerinizi sabunlu suyla yıkayıp durulayın. Lens kabındaki solüsyonu her gün düzenli değiştirin. Lens kabınızı ise 3 ayda bir yenileyin. Lensinizi önerilen süreden daha fazla kullanmayın. Lenslerinizle uyumak, havuza girmek ve duş almak tavsiye edilmemektedir. Aksi durumlarda göz enfeksiyonu riski artıyor.

3- Bilgisayar başındayken yarım saatte bir mola verin Yaklaşık 20-30 dakikada bir verilecek molalarla, bakış mesafesi değiştirilip 20 saniye kadar en az 6 m.’lik uzak mesafeye bakılarak göz kaslarında spazm gelişmesi ve buna bağlı göz ve baş ağrılarının ortaya çıkması engellenebilir.

4- Güneş gözlüğünü yaz – kış kullanın Ultraviyole ışınları cildinize zarar verdiği gibi gözünüze de zarar veriyor. Katarakt, kornea yanıkları, sarı nokta hastalığı ve pterjium gibi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Dışarı çıktığınızda hava kapalı bile olsa yaz-kış demeden güneş gözlüğü kullanın.

5- Göz sorunlarınızı görmezden gelmeyin Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık gibi durumlarda soğuk su pansumanı ve suni göz yaşı takviyesi ile gözün ihtiyaç duyduğu nemi sağlamalıyız. Buna rağmen belirtiler geçmiyor ve artıyorsa, ayrıca gözlerde ağrı, çapaklanma, kapaklarda şişlik ile ışık hassasiyeti oluşuyorsa, mutlaka göz doktorunuza başvurun

6- Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin Yoğun tempoda göz ardı edilen yemek yeme alışkanlıklarımız özellikle göz sağlığına doğrudan olumsuz etkiler oluşturabiliyor. Göz sağlığı için A, C, E vitaminleri ve beta karoten ile zenginleştirilmiş besinler tüketmek önemlidir. Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. Özellikle kırmızı biber ve ıspanakta bulunan A vitamini gözün gece görüşünü ve direnicini artırırken, yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise gözde katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor.

7- Makyaj malzemelerinizin kullanımına dikkat edin Sıvı veya kremsi malzemelerde bakteriler kolayca üreyebiliyor. Göz enfeksiyonuna yakalandıysanız tüm malzemelerinizi atın. Ayrıca kirpik kenarının iç kısmına eyeliner ile göz kalemi sürmeyin. Çünkü kirpik hattının iç kısmında gözyaşı salgı kanalları mevcut. Bunlar da tıkanıklıklara ve enfeksiyona neden olabiliyor. Her gece makyajınızı göze uygun temizleyicilerle temizleyin.