Egzersiz yapmak nefes darlığını olumsuz etkilemiyor: Akciğer hastaları nelere dikkat etmeli?

16 Ağustos 2019 18:32

Son yıllarda hava kirliliği, sigara kullanımı ve evlere daha fazla giren kimyasal ürünler astım ve KOAH gibi akciğer rahatsızlıklarına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tuğçe Hürkal, Sözcü’ye akciğer hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. İşte akciğer hastalarının dikkat etmesi gerekenler:

Akciğer hastaları evlerinde nelere dikkat etmeli?

Evleri, hava kirliliği ve taşıt trafiğinden uzakta olmalı. Deniz seviyesinde yaşamaları onlara daha iyi gelecektir.

Evlerinde az eşya bulundurmaları ve halı kullanmamaları sağlıkları için daha iyi olacaktır.

Akciğer hastalıklarına sahip olan bireyler, evlerinde klima kullanıyorlarsa hava sirkülasyonunu sağlamak için bir pencereyi açık tutmalılar.

Evcil hayvan sahibi akciğer hastaları, yatak odalarına evcil hayvanlarını almamalı. Birlikte uyumaları sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.

Çamaşır yumuşatıcısı ve her türlü kokulu deterjandan uzak durmaları akciğer hastalarının yararına olacaktır. Çünkü bu ürünlerin sağlıklı kişilerde de astıma yol açabildiği, alerjik reaksiyonlara neden olabildiği bilinmektedir.

Ev içi rutubete sebep olan çamaşırlar odalarda kurutulmamalı. Akciğer hastaları, yaşadıkları evin rutubetli olmamasına dikkat etmeli.

Nasıl beslenmeli?

Sık aralıklı ve çiğnenmesi kolay besinler tüketmeleri önerilmektedir.

Akciğer hastaları, günde 1,5 ile 2 litre arası su tüketmeli. Solunumu zorlaştıran balgamı atmanın en kolay yolu sudur. Çay ve kahve tüketimi balgamı artırır, tüketilen miktar sınırlandırılmalı.

Akciğer rahatsızlığını sahip bireyler, alerjik reaksiyonlara ve ödem oluşumuna sebep olabilecek tropikal meyvelerden, kuruyemişlerden ve kabuklu deniz mahsullerinden uzak durmalı.

Fazla tuz tüketimi, suyun vücutta kalmasına sebep olacağı için olabildiğince az tüketilmeli.

Akciğer hastaları egzersiz yapmalı mı?

Akciğer hastalarının birçoğu nefes darlığı sebebiyle egzersiz yapmaktan korksalar da nefes darlığı akciğerlere zarar vermez. Bu nedenle günde 20 dakika süreyle yürüyüş yapmaları önerilmektedir.