Düzenli brokoli tüketmenin sağlığa 7 faydası

04 Haziran 2024 10:30

DÜZENLİ BROKOLİ TÜKETMENİN SAĞLIĞA 7 FAYDASI

Brokoli, kansere karşı fayda sağlayabilecek güçlü bileşiklerle dolu. Brokoli gibi turpgillerden oluşan sebzeler doğrandığında veya çiğnendiğinde, kanserle mücadele eden sülforafan isimli bir fitokimyasal salgılıyor. Bu güçlü maddenin meme, prostat, deri, kolon, mesane ve ağız kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabildiği biliniyor. Araştırmalara göre sülforafan kansere neden olan kimyasalların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor ve kanser hücresi büyümesini engelliyor.

Brokoli gibi sebzeleri beslenmenize dahil ederseniz kardiyovasküler hastalık riskiniz azalır. İçerisinde lif, antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşikler olan brokolinin kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan basıncını iyileştirmeye ve kalp fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur. Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yapılan bir araştırma, brokoli de dahil olmak üzere daha fazla turpgil sebze tüketmenin kalbe iyi geldiğini söylüyor.

Brokoli, bağışıklık sisteminin mikroplara ve zararlı maddelere karşı savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan vitamin ve antioksidanlar içeriyor. 1 bardak doğranmış brokoli, günlük ihtiyacımız olan C vitamininin %90’ını içeriyor. Bu orta boy bir portakaldan daha fazla. Ayrıca araştırmalar, brokolideki sülforafan oranının antioksidan enzimleri aktive ettiğini ve inflamatuar molekülleri azalttığını, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olduğunu ortaya çıkardı.

Brokoli, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kemik sağlığına faydalı. Yarım fincan pişmiş brokoli, günlük K vitamini ihtiyacının %92’sini sağlıyor. K vitamini proteinlerin aktive edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca çiğ brokolinin bir bardağında yaklaşık 43 miligram kalsiyum bulunuyor.

Brokolinin içinde bulunan lifler bağırsaklardaki faydalı bakterileri besliyor ve bağırsaklarınızı koruyor. Özellikle bağırsakta yaşayan iki ana bakteri grubunun sayısını düzenliyor.

Vücudu zararlı çevresel tehlikelerden koruyan cilt için en büyük tehlike DNA hasarına, erken cilt yaşlanmasına ve hatta cilt kanserine yol açabilen uzun süreli ultraviyole radyasyonu. Topikal güneş kremleri ve güneşten koruyucu giysiler cildinizi korumak için önemli dış önlemler olsa da, antioksidan açısından zengin gıdalarla dolu bir diyet de UV koruması sağlayabiliyor. Özellikle brokoli, UV ışıklarının olumsuz etkilerini azaltan bileşenler içeriyor.

Kronik inflamasyon birçok kronik hastalığın başlangıcında ve ilerlemesinde rol oynuyor. Dolayısıyla Sülforafan antiinflamatuar özellikleri bulunan brokolinin beslenmenize dahil edilmesi önem taşıyor.