Dünyanın ilk 'sıfır atık' kasabası olmaya hazırlanıyor: Kamikatsu

11 Temmuz 2019 11:44

Japonya'daki Kamikatsu kasabası 2003'te başlattığı sıfır atık uygulamasıyla bu yılın sonuna kadar "hiç atık üretmeyen kasaba" olmayı hedefliyor.

Bin 529 kişi nüfuslu Kamikatsu, 2003'te başlatılan sıfır atık uygulamasıyla 500 tonu aşan atık miktarı, 2016'da 300 tona kadar düşürdü.

Proje kapsamında çöp toplama hizmeti bulunmayan Kamikatsu'da, kasaba sakinleri evlerinden çıkan çöpleri kasabada bulunan çöp toplama noktasına getiriyor. Toplama noktasında 45 kategoriye ayrılan çöpler, geri dönüştürülmek üzere sözleşmeli firmalar tarafından toplanıyor.

Kasabadaki atıklar, "ikinci el ürünü olarak kullanılabilen ürünler, gıda atıkları, metal atıklar, kağıt atıkları, kumaşlar, biokütle atıkları, plastik ürünler, cam ürünleri, tehlikeli atıklar, hacmi büyük atıklar, yakılmak üzere toplanan atıklar, geri dönüşüm çaresi olmayan atıklar, ücrete tabi olarak imha edilen atıklar" başlıklarında ana kategorilere ayrılıyor.

Hanelerde ise gıda atıklarını organik gübreye dönüştüren, gıda atık geri dönüşüm makineleri yaygın olarak kullanılıyor. Bu makinenin satın alımında belediye yüzde 80 civarında destek veriyor.

Kasaba sakinlerinin yaklaşık yüzde 80'i, sisteme uyarak çöplerini toplama noktasına getiriyor. Yüzde 20'si ise kendi arsalarına gömmeyi veya kendi imkânlarıyla yakmayı tercih ediyor.

Atıkların doğru kategorilenmesi oldukça önemli çünkü buna göre uygulanan bir puanlama sistemi var. Merkeze getirilen atıkların miktarı ve kategorisine göre evlere puan veriliyor.

Geri dönüşüm merkezi, atıklar için kasaba idaresine para ödüyor. Kasaba idaresi de puanlara göre bu parayı hanelere bölüştürüyor.