Her yıl 1 Ekim’de Dünya Kahve Günü kutlanıyor. Dünyanın dört bir yanında seveni çok fazla olan kahve gün içinde enerji veriyor, uykuyu açıyor ve kişiyi zinde tutuyor. Kahve hakkında çok bilinmeyen 5 bilgiyi derledik.
Bizlere ulaşan kahvenin üretildiği yerlerde çalışan insanların ‘en iyi kahve’ye ulaşabildiğini düşünebilirsiniz. Fakat durum bunun tam tersi. Örneğin, Colombia, 2016 yılında en iyi kahve çekirdeklerinin yüzde 75’ini ithal etti ve çok az bir bölümü kahve yetiştirenlere kaldı.
Dünyanın en pahallı kahvesi olarak bilinen Luwak kahvesi misk kedisinin dışkısından yapılıyor. Anavatanı Endonezya olan misk kedisinin, yedikten sonra dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilen dünyanın en pahalı kahvesi, yaklaşık 350 euoraya satılıyor.
Kahve çekirdekleri kiraz şeklinde bir kabuğun içinde yasemin kokulu çalılıklarda yetişir. Çoğu insanın bilmediği ise bu kiraz şeklindeki kabuktan meyve aromalı bir çay elde edilebildiği. Bu çayların antioksidan özelliğinin yanı sıra makyaj ürünlerinde de kullanılabiliyor.
Fazla kavrulmuş kahve çekirdeği insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturabilir. Fazla kavrulma sonucu gerçekleşen kimyasal değişim kahvenin kanser, böbrek hastalığı gibi sorunlara sebep olmasına yol açabilir. Uzmanlar kahve severleri güvenilir ve bildikleri yerlerden alışveriş yapmaları konusunda uyarıyor.
Kahvede de ‘yüksek doz’ var. Vox’un aktardığına göre, kısa bir zaman dilimi içinde 30 kupa kahve içerseniz ölümcül bir yüksek doz yaşanabilir.