Dünya basınında bugün | “Mozambik’te ölü sayısı binin üzerinde olabilir”

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

20 Mart 2019 11:23

T24 HABER MERKEZİ | METİN KAAN KURTULUŞ & ALİ İSMAİL KAÇAR & MELİS KARACA - Mozambik liderinin açıklamaları Zibabve, Malavi ve Mozambik’i vuran İdai Kasıgası’nın boyutunu gözler önüne serdi. Birçok dünya gazetesi kasırga sebebiyle mahvolmuş şehirlerin fotoğraflarını ve Mozambik başkanının “Ülkemde binden fazla kişi ölmüş olabilir” açıklamalarını manşetine taşıdı. Moscow Times, manşetine Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’in “sürpriz” istifasını taşıdı. New York Times ise giderek büyüyen “Boeing krizini” yakından takip etmeye devam ediyor. İki kazaya da sebep olduğu düşünülen sistemin güvenlik kontrollerinden atlanmış olmasından sebep ABD ulaştırma bakanı Federal Havacılık Kurumu’nda soruşturma başlattı. The Times ise May’in Brexit’i erteleme kararı aldığını yazdı.20 Mart 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

THE GUARDIAN I KASIRGA SONRASI HAYATTA KALANLARI KURTARMA YARIŞI – Birleşmiş Milletler’e göre, yıkıcı fırtına Güneydoğu Afrika’yı vuran en kötü doğal felaketlerden birisi. İdai kasırgası Mozambik, Malawi ve Zimbabve’yi vurdu. 2.6 milyondan fazla insanı etkileyen kasırga, liman kenti Beira’yı “okyanustaki bir adaya” çevirdi. Resmi rakamlara göre, Zimbabve’de 98 Malawi’de 56 kişi öldü. Bazı insanlar ağaçlara tırmanırken, hayatta kalanlardan bazıları da evlerin çatılarına tırmandı. Kurtarma timinde çalışan Ian Scher, “Bazen 5 kişiden 2’sini kurtarıyoruz, bazen de sadece yiyecek bırakıp başka bir yere gidiyoruz” dedi. Bölgeye yardım çalışmalarını Kızılhaç sürdürüyor. Sağlık sorunları birinci öncelik olurken, kolera ve tifo tehlikesinin yüksek olduğu belirtildi.

THE TIMES I AB’NİN GERİ ADIM ATMAMASI ÜZERİNE MAY BREXİT’İ ERTELEMEYİ TALEP EDİYOR – May bugün Brexit’in ertelenmesini talep edecek, ancak ufukta bir genel seçim veya ikinci Brexit referandumu ihtimali görünüyor. AB kurallarına göre, anlaşmalı veya anlaşmasız, İngiltere AB’yi 9 gün içinde terk etmek zorunda. Brüksel’in baş Brexit temsilcisi Micher Barnier, May’in parlamentonun onayını alamaması durumunda yeni bir politika belirlemesi gerekeceğini belirtti. AB, uzun bir ertelemeyi ancak bir genel seçim veya ikinci referandum olursa kabul etmeyi düşünüyor, aksi taktirde 9 günün sonunda Brexit gerçekleşecek.

NEW YORK TIMES | BOEING JETLERİNİN GÜVENLİ OLDUĞU KARARININ NASIL VERİLDİĞİNE DAHA DETAYLI BİR ŞEKİLDE BAKILACAK - NYT’de yer alan habere göre ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçaklarının piyasaya sürülmeden önce güvenlik kontrollerini yaparken birçok detaya dikkat etti, ancak uçakların “stall” etmesini engelleyen yeni bir yazılımı atladı. (Stall: Uçakların yatay olarak gidebilecekleri minimum hızın altına düşmesiyle birlikte havanın akışının bozulması ve uçağın yer çekimi etkisiyle düşmeye başlaması) Bu yeni “anti-stall” sisteminin hem Endonezya, hem de Etiyopya’daki kazada rol oynadığından şüphelenilmesi dikkatleri bu uçağın güvenli olduğuna karar veren ABD Federal Havacılık Kurumu’na çekti. New York Times’a konuşan üç FAA çalışanı, en yüksek rütbeli yetkililerin bile bu yazılımdan haberi olmadığını belirtti. ABD Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, kendi bakanlığına bağlı olan FAA’da konu ile ilgili bir soruşturma başlatılmasını istedi.

THE WASHINGTON POST | KASIRGANIN ARDINDAN KORKUNÇ ÖLÜ SAYISI ORTAYA ÇIKIYOR - Zimbabve, Malavi ve Mozambik’i vuran kasırganın çok ciddi sayıda can kaybına sebep olmuş olabileceğinden korkuluyor. Kuvvetli fırtınanın Mozambik’in Beira kentini vurup neredeyse tamamıyla yok etmesinin üzerinden 5 gün geçti, fırtınadan sonraki sağanak yağmur yağısı sele sebep oldu ve binlerce kişi mahsur kaldı. Şu ana kadar 3 ülkede yüzlerce kişinin öldüğü açıklandı. Mozambik’te resmi sayı şu anda 200 olsa da ülkenin başkanı bu sayının bini geçebileceğini belirtti. Bir WFO yetkilisi olan Deborah Nguyen, “Kasırga her şeyi yok etti. Her şeyi” dedi.

MOSCOW TIMES | KAZAKİSTAN DEVLET BAŞKANI NURSULTAN NAZARBAYEV 30 YILIN ARDINDAN İSTİFA ETTİ - Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev “Ülkenin yeni jenerasyon liderlere ihtiyacı olduğunu” söyleyerek istifa etti. Moscow Times, kararı “sürpriz” olarak değerlendirdi. 78 yaşındaki Nazarbayev, Sovyet döneminden beri görevde olan son eski doğu bloku lideriydi. Moscow Times, Nazarbayev’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bağları olduğunu belirtti.

LE MONDE | EDOUARD PHİLİPPE EYLEMCİLERE KARŞI SERT MÜDAHALENİN RİSKLİ OLACAĞINI SÖYLEDİ - Paris’te Sarı Yelek eylemleri sırasında yaşanan polis eylemci çatışması sonrası, Paris’teki güvenlik güçlerinin görevden uzaklaştırılması gündemdeyken, İçişleri Bakanı Edouard Philippe tartışmalara ilişkin değerlendirme yaptı. Gösteriler başladığı günden itibaren gözlemlemekteyiz diyen Philippe, sokak kalabalıklarının anında dağıtılacağını söyledi. Philippe, eylemcilere yönelik polisin daha sert müdahale etmesinin riskleri olacağını söyledi. Fransa’da Sarı Yelek eylemleri başladığından beri turizm sektörü etkilenirken şirketlerin finansal anlamda da olumsuz etkilendiği belirtildi.

FRANKFURTER ALLGEMEINE | CHRİSTCHURCH SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDENLER TOPRAĞA VERİLMEYE BAŞLANDI - Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camiye yapılan terör saldırılarında hayatını kaybeden 50 kişiden ikisi toprağa verildi. Katliamın toprağa verilen ilk kurbanları Suriyeli bir baba ve oğul oldu. FAZ, ayrıca Avustralya başbakanının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından “rahatsızlık duyduğunu” ve bu yüzden Türkiye büyükelçisini görüşmeye çağırdığını belirtti.

AL ARABİYA | ABD İRAN’IN FÜZE PROGRAMININ ORTA DOĞU’YU İSTİKRARSIZLAŞTIRDIĞINI SÖYLEDİ – Üst düzey bir ABD silah kontrol memuru Yleem Poblete, İran’ın füze programının ‘bölgesel bir silahlanma yarışına yol açacağını belirtti. Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Konferansı’na konuşan Poblete, “ABD İran’ın balistik füze üretimindeki artışa ve yasadışı silah transferlerine karşı tedbir alacak” dedi. Poblete, “tüm sorumluluk sahibi” ülkelerini İran’a füze teknolojilerinin transferini engellemeye çağırdı.