Dünya basınında bugün | Avam Kamarası "Brexit ertelensin" dedi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

15 Mart 2019 10:40

T24 HABER MERKEZİ | METİN KAAN KURTULUŞ & MELİS KARACA & ALİ İSMAİL KAÇAR - Birleşik Krallık’taki Brexit açmazı bu hafta da çözülemedi. Avam Kamarası May’in yeni Brexit anlaşmasını reddettikten sonra anlaşmasız Brexit ihtimalini de 13 Mart’ta yapılan oylamayla ortadan kaldırdı. Dün yapılan oylamada da milletvekilleri Brexit’in ertelenmesi kararını aldı. May’in AB ile yapacağı görüşme sonuncunda Brexit tarihinin 29 Mart’tan 30 Haziran’a çekilmesi bekleniyor. Brexit süreci Britanya’nın en güçlü iki partisi, Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi’nde büyük bölünmelere sebep oldu. The Guardian gazetesi de oylamayı bu açıdan değerlendirerek, erteleme kararının Muhafazakar Parti’deki çatlakları gözler önüne serdiğini yazdı. New York Times’ın manşetindeki bir haber Etiyopya’daki kaza ile ilgili yeni bilgiler paylaştı. Bu habere göre pilot hemen kalkıştan sonra panik halinde iniş için izin istemeye başladı. Washington Post ise Trump’ın ilk veto hakkını Kongre’nin sınır hakkında aldığı karar için kullanmayı planladığını yazdı. Alman gazetesi FAZ ile Fransız gazetesi Le Monde ise manşetine iklim değişikliğine farkındalık yaratmak için yapılan “Gelecek için Cuma” protestolarını manşetine taşıdı. 15 Mart 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

THE GUARDIAN | MİLLETVEKİLLERİNİN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU BREXIT’İ ERTELEME YÖNÜNDE OY ATARKEN KABİNEDE ÇATLAK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI – Brexit İngiliz Parlamentosu’nda yapılan oylama ile ertelenirken, Başbakan Theresa May’in kabinesindeki çatlaklar ortaya çıktı. May’in Brexit anlaşmasını Salı günü tekrar parlamentoya getirmesi bekleniyor. Muhafazakar vekillerin yarısından çoğu Brexit anlaşmasının aleyhinde oy kullanırken, kabineden 8 kişi de Brexit’e karşı çıktı. İşçi Partisi’nde de Brexit’e dair görüş ayrılıkları bulunuyor.

THE TIMES | MAY, BREXIT’İ ERTELEMEYİ TALEP EDECEK – İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği’nden Brexit’i hazirana kadar ertelemesini isteyecek. Eğer bu gerçekleşirse, İngiltere 30 Haziran’a kadar AB’de kalacak. Böyle bir ertelemenin AB üyesi 27 ülkenin tamamı tarafından kabul edilmesi gerekiyor. AB’nin erteleme için İngiltere’ye ikinci bir Brexit referandumu yapması şartı getirebileceği iddia ediliyor. Bunlara rağmen May hükümette kalabilmesini Trump’ın “Brexit anlaşmaları çok kötü gidiyor” demesine ve ikinci Brexit referandumunun parlamentoda kesin bir şekilde reddedilmesine borçlu. Ayrıca İşçi Partisi içindeki yarıklar da May’e yardım etti.

THE NEW YORK TIMES | ARAŞTIRMAYA GÖRE PİLOT BAŞINDAN BERİ KRİZDEYDİ – Etiyopya’da kaza yapan Boeing 737 Max 8 tipi uçağın pilotunun kalkıştan hemen sonra panik halinde iniş için izin istediği ortaya çıktı. Uzmanların söylediğine göre uçağın kalkış ivmesi normalin çok üstündeydi. Facia Endonezya aynı uçağın yaptığı kaza ile benzerlik taşıyor. İkisi de kalkıştan dakikalar sonra çakıldı. Her iki kazada da pilotlar dönüş iznini erken bir zamanda istiyor. Kazalardan sonra Boeing firması ve Federal Havacılık İdaresi pilotların eğitimini güncellemeyi düşünüyor.

THE WASHINGTON POST | SENATO BAŞKAN’IN SINIR HAMLESİNİ REDDETTİ - Perşembe günü Senato, Başkan Trump’ın Meksika-ABD sınırında ulusal olağanüstü hal ilanını 12 hükümsüz kılan bir kararı Cumhuriyetçinin de Demokratlara katılması ile kabul etti. Trump Başkanlığının ilk veto hakkını bu kararı savuşturmak için kullanmayı planlıyor, Kongrenin bu vetoyu tersine çevirmek için yeterli oyu yok. Karardan sonra Trump “Sınırlarımızı suç ve uyuşturucuya açan bu kararı veto etmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

MOSCOW TIMES | RUSYA NÜFUS AZALMASINI DURDURMAK İÇİN RUSÇA KONUŞAN GÖÇMENLER ARIYOR - Moscow Times’ın Kommersant’tan aktardığına göre Kremlin, Rusya’daki nüfus azalmasını tersine çevirmek için ülkenin kapılarını Rusça konuşan göçmenlere açmayı planlıyor. 2018’de Rusya’nın nüfusu yine gerileyerek 146.8 milyon oldu. Putin’in öncelik verdiği göçmen politikasına göre Ukrayna, Kazakistan ve Özbekistan gibi eski Sovyetler Birliği ülkelerinin Rusça konuşan vatandaşlarına, Rus hükümeti ülkelerine göç etmeleri durumunda vatandaşlık verecek.

LE MONDE | İKLİM: ÖĞRENCİLERİN KÜRESEL GREVİ - 100’den fazla ülke ve 1600 şehirde gençler, bugün(15 Mart Cuma) hükümetlere harekete geçme çağrısı yapmak için okula gitmiyor. 16 yaşındaki İsveçlim Greta Thunberg, bu hareketi başlatan genç aktivist. “Geri dönülemeyecek bir noktaya gelmemek için” diyen Thunberg’e binlerce genç destek veriyor. “Yüzyılın sorunu” denilen iklim krizine hükümetin yetersiz önlemlerine tepki olarak Fransa’da 2.1 milyon imzanın toplandı.

FRANKFURTER ALLGEMEINE | GELECEK İÇİN CUMA: “UMUDUNUZU DEĞİL, BİZE KATILMANIZI İSTİYORUZ “ - Greta isimli bir lise öğrencisi 20 Ağustos 2018’de okula gitmek yerine İsveç Parlamentosu önünde iklim değişikliği için farkındalık yaratmak için yetersiz yasaları protesto etti. Bu “Gelecek için Cuma” protestoları kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Bugün bu protesto 106 ülkede gerçekleşecek. Genç protestocular, yetişkinleri de protestolara katılmaya davet ediyor.

AL ARABİYA | YENİ ZELANDA’DA CUMA NAMAZI SIRASINDA İKİ CAMİYE YAPILAN SİLAHLI SALDIRIDA BİRÇOK KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ - Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda birçok kişi hayatını kaybetti. Sosyal medyada saldırı anının görüntüleri paylaşıldı ve birçok kişinin ölü veya yaralı şekilde yerde yattığı görüldü.