Ben Lecomte isimli 52 yaşındaki Fransız yüzücü, plastik atıkların okyanuslara etkisini gözlemlemek için Pasifik Okyanusu’nu yüzerek geçmeyi planladığı bir projeye başladı.
“Pasifik Çöp Girdabı” olarak adlandırılan, plastik atıkların yoğunlaştığı bölgeyi geçecek olan Lecomte, 14 Haziran’da Hawaii’den başlayan yolculuğunu San Francisco’da tamamlayacak.
The Guardian'ın haberine göre 300 deniz mili (yaklaşık 555 km) yol kat edecek olan yüzücüye denizciler, bilim adamları ve hikaye anlatıcılarının yer aldığı 10 kişilik bir ekip yelkenli tekne ile eşlik ediyor.
Her gün ortalama 8 saat yüzen Lecomte, gün boyu sadece yemek yemek için mola veriyor ve 5 saat boyunca aralıksız yüzebiliyor.
Lecomte’un yüzdüğü alan, dünyada plastik atık birikintilerinin en yoğun olduğu bölge olarak biliniyor. Yüzücünün denizde karşılaştığı plastik atıklar ekip tarafından inceleniyor. Ekip şimdiye kadar boş saklama kaplarından çocuk oyuncağına kadar her tür plastik atıkla karşılaştığını belirtti.
Yok olması binlerce yıl alan plastik atıkların yolculuğuna ışık tutan ekip, okyanustaki ‘mikroplastik’ yoğunluğuna dikkati çekiyor. Doğada çözülmeyen bu plastikler, küçük parçalara ayrılıp deniz canlılarının vücuduna bile giriyor.
Ekipte yer alan bilim insanı Drew McWhirter, yemek için okyanustan tuttukları balıkların içinden bile mikroplastikler çıktığını belirtti. McWhirter, çöpe attığımız plastiklerin tabağımıza geri döndüğüne dikkati çekiyor.
Lecomte yüzmeye devam ederken, teknede kalanlar da okyanustan plastik örnekleri topluyor. Her gün binlerce plastik parça toplayan ekip üyeleri şimdiye kadar 17 bin mikroplastiğin yanında 1200’den fazla büyük plastik parçalar toplamış.
Yolculuğu dışarıdan takip eden bilim insanları Lecomte’un bu girişiminin su kirliliğinin ciddiyetini ortaya koymak adına çok önemli bir adım olduğunu belirtti.