TRT’de yayınlanan ‘Resim Sevinci’ programının kıvırcık saçlı sunucu Bob Ross’un tabloları geçtiğimiz yıllarda online internet arşivi üzerinden halka sunulmuştu. Binden fazla doğa tablosu resmetmiş ressamın eserlerinin orijinallerinin nerede olduğu ise bilinmiyordu. New York Times gazetesi tabloların bulunduğu yeri açıkladı.
Bob Ross her tablonun 3 versiyonunu yapardı. İlki program sırasında referans olarak kullanmak için, ikincisi program esnasında yaptığı ve üçüncüsü de programdan sonra eğitim kitaplarında kullanılması için.
Bob Ross tablolarının çoğunun ABD’nin Virginia eyaletindeki Bob Ross Inc. Şirketinde bulunduğu öğrenildi. Şirket, şu an Bob Ross’un hayattayken iş ortağı olan Annette Kowalski tarafından yönetiliyor.
Tabloların satılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Kowalski, “Bu konu hakkında hiç konuşmamıştık, satmak pek Bob Ross’a göre değil” dedi.
Bunu yanında şirket tabloların bir kısmını Smithsonian Enstitüsü’nün kalıcı sergisine bağışladı.
Bağışlanan eserlerden biri 1994’te resmedilen “Dağ Sırtındaki Şelale” tablosu
Diğeri ise 3 versiyonu da bağışlanan 1988’de resmedilmiş “Güneşli Bir Günde” eseri
403 bölümü çekilen ‘Resim Sevinci’ programının 381 bölümünde çizim yapan Bob Ross’un (diğer bölümlerde konuk sanatçı katılmıştı) her tablonun 3 versiyonunu yaptığı düşünülürse, bin 143 tablo resmettiği düşünülüyor.
Bob Ross. Inc şirketinin yöneticilerinden Joan Kowalski’nin açıklamasına göre Ross’un her bir tablosunun 8-10 bin dolar arası edeceği tahmin ediliyor. Bunun yanında bir eBay kullanıcısı Ross’un bir tablosunu internet üzerinden 55 bin dolara satışa sunmuştu.
Bob Ross’un tablolarının hiçbirinde insan resmetmediği iddiası olmasına rağmen 1989’da çekilen bir bölümde tabloya iki insan figürü eklediği biliniyor.
Ayrıca 1984’te “Kamp ateşi” adlı tablosunu resmettiği bölümde ağacın arkasında oturmuş bir insan figürü bulunuyordu.
Permalı saçlarıyla tanınan Bob Ross’un ise gençliğinde saçları kıvırcık değildi. Kowalski Ross’un perma yaptırmayı sürekli saçını kestirmekten daha ucuz olduğu için tercih ettiğini söyledi. Bir süre sonra bu saç şeklinden de sıkılan Ross, şirket logosu da Ross’un kıvırcık saçları üstüne yaratıldığı için değiştirememiş. (Çeviri & Derleme: Aylin Şener)