Bilim insanlarına göre; yaşından daha genç görünen insanların 'bilişsel yetenekleri' daha gelişmiş

Bilim insanları, bazı insanların genç gösterirken bazılarının daha yaşlı görüntüye sahip olmasını araştırdı. Araştırmaya göre, daha yaşlı gösteren kişilerde yaşa bağlı hastalık riski daha yüksek.

09 Nisan 2023 21:30

BİLİM İNSANLARINA GÖRE; YAŞINDAN DAHA GENÇ GÖRÜNEN İNSANLARIN 'BİLİŞSEL YETENEKLERİ' DAHA GELİŞMİŞ

Hollanda’da yapılan bir araştırmayla gerçek yaşlarından en az 5 yaş daha genç görünen kişilerin bilişsel yeteneklerinin, diğer insanlara göre daha gelişmiş olduğu kanıtlandı. Araştırma kapsamında daha genç görünen insanların işitme kaybı, kemik erimesi ve katarakt gibi yaşa bağlı hastalıklardan yüzde 25 oranında çok daha az şikayetçi olduğu, bununla birlikte gerçek yaşlarından daha yaşlı gösteren kişilerde yaşa bağlı hastalık riskinin çok daha yüksek olduğu tespit edildi.

Olduğundan daha genç görünen insanların organları, zihni ve bedeni de bu doğrultuda çok daha sağlıklı. Bunun nedeni de yaş kavramının tek bir biçimde hesaplanmayıp, iki farklı türünün olması. Kronolojik yaş hayatta olunan yılların sayısıyken; biyolojik yaş, hücre ve dokuların yaşını ifade ediyor. Biyolojik yaş, diyet, egzersiz, sigara kullanımı, uyku kalitesi gibi faktörlerin etkileriyle ileriye ya da geriye atılabiliyor. Bu kapsamda alışkanlıkların yaşlanma sürecinde büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor. Bu aşamada iki farklı olguya bakan araştırmacılar, öncelikle kromozomların bir parçası olan telomerleri inceledi. Vücuttaki her DNA dizisi, genetik bilgiyi taşıyan kromozomların birleşimiyle bir araya gelir. Bilim insanları ise kronolojik yaşın artışıyla bu telomerlerin kısaldığını ifade etti. Bir diğer adıyla DNA metilasyonunda, genlerin bazıları “açık”ken bazıları “kapalı”dır. Yani açık bir genin aktif olduğunu, kapalı bir genin de aktif olmadığı düşünülebilir.

Genleri açık ve kapalı hale getiren bu sürece “metilasyon” adı verilir ve biyolojik yaşı belirlemek amacıyla metilasyon süreci izlenir. Biyolojik yaşı hesaplamak için bir sağlık uzmanı eşliğinde tıbbi testler uygulanmalıdır. Bu aşamada, vücuttaki hangi organın daha hızlı yaşlandığı bile tespit edilebilir. Araştırmaya katılan 2 bin 679 katılımcı, fotoğraf çekimi esnasında makyaj malzemeleri, krem ve takı kullanmadı. Katılımcıların fotoğrafları üzerinden katılımcıların tahmini yaşı ile kronolojik yaşı arasındaki farklar, cinsiyetleri de göz önünde bulundurularak değerlendirildi.

Kronolojik yaşından 5 yaş daha genç göründüğünden hemfikir olunan katılımcılar, bilişsel testlerde daha iyi bir performans sergiledi ve bunun yanında KOAH ve kemik erimesine yakalanma olasılıklarının yüzde 24 daha az olduğu tespit edildi.

Olduğu yaştan daha yaşlı görünenlerin ise, kendi yaşlarından daha genç görünenlere oranla çok daha yüksek ölüm riski taşıyabilecekleri bulgusuna ulaşıldı. Fakat algılanan yaş ile birlikte kireçlenme ve yaşa bağlı görme bozuklukları arasında herhangi bir ilişki bulunamadı. Daha fazla yüz kırışıklığı, kellik ve gri saça sahip kişilerin kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca erkek ve kadın toplam 273 kişi üzerinde yapılan bir Japon araştırmasında, olduğu yaştan daha az gösteren kişilerin, aynı şekilde ileriki yaşamlarında kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşma riskleri çok daha az olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar ayrıca, yaşlanma belirtilerinin birkaç sene de olsa önüne geçip bu süreci yavaşlatmak için yapabilecek bazı şeylerin olduğunu ifade etti. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, stresle başa çıkmak, sigara ve alkol tüketiminden uzaklaşmak, uyku düzenini dengede tutmak, güneşe aşırı maruz kalmamak, yeterli su tüketmek ve fiziksel çevre bu yaşlanma belirtilerinin bir nebze de olsa önüne geçebilecek faktörlerden.

Aynı zamanda maruz kalınan kirli havadaki zararlı maddelerin, insan vücuduna etkisi de kişinin olduğundan daha genç ya da daha yaşlı görünmesinde oldukça önemli bir role sahip. | WebTekno