Beynimize iyi gelen gıdalar

Uzmanlar, dengeli beslenmenin beyin sağlığımız üzerinde büyük etkileri olduğunu belirtiyor. Bazı gıdalar ise zihinsel hastalıkları önlemeye yardımcı oluyor

29 Mayıs 2024 07:21

BEYNİMİZE İYİ GELEN GIDALAR

Yiyecekler ve zihinsel sağlığımız arasında yakından bağlantı bulunduğunu vurgulayan beslenme uzmanları, dengeli beslenmenin zihinsel hastalıkların önlenmesinde ve semptomların iyileştirilmesinde çok önemli olduğunu belirtiyor.

İşte beyin sağlığına iyi gelen gıdalar...

Somon: Somon gibi yağ yönünden zengin balıklar, omega-3 içermeleri sayesinde depresyonu önlüyor.

Tam tahıllı yiyecekler: Günlük beslenmeye tam tahıllı gıdaları eklemek, mesela tam tahıllı makarnayı tercih etmek, bilişsel gerilemeyi azaltıp hafızayı güçlendiriyor.

Kabuklu yemiş: Kabuklu yemişlerin, özellikle de cevizin Alzheimer riskini azalttığı biliniyor

Lahana: Lahana “yaşa bağlı beyin gerilemesini” yavaşlatıyor.

Zeytinyağı: Günde yalnızca yarım çay kaşığı zeytinyağı tüketimi, demans sebebiyle ölüm olasılığını yüzde 28 oranında düşürüyor.

Turşu: Turşu ve kefir gibi probiyotik gıdalar ise bağırsak ve beyin arasındaki ilişki dolayısıyla stresi azaltmada oldukça etkili.

Adaçayı: Adaçayı, beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağlarken bir yandan nöronları günlük “aşınma ve yıpranmadan” koruyor.