Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla besin zehirlenmesi vakaları da artmaya başladı. Diyetisyen Salih Gürel, besin kaynaklı zehirlenmelere kimyasal maddelerin, doğal besin toksinlerinin, parazitlerin ve mikroorganizmaların neden olduğunu belirtti.
Uzmanlar, besin zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
Yemekler mümkün olduğunca servise yakın zamanlarda pişirilmeli ve pişmiş yiyecekler bekletilmeden tüketilmeli. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler tezgâh veya ocak üzerinde 2 saati geçmeyecek şekilde soğutularak buzdolabında saklanmalı.
Et doğranan tahtada sebze doğranmamalı, çiğ ve pişmiş etleri hazırlarken farklı bıçak kullanılmalı.
Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler bol suda iyice yıkanmalı.
İçme suları güvenilir kaynaktan alınmalı.
Dondurulmuş besinleri satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajının içerisinde buz kristalleri olanlar kesinlikle satın alınmamalı. Özellikle dondurulmuş yiyecekler orijinal paketlerinde -18 C ve altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır.
Donmuş gıdaları buzdolabında veya soğuk suda çözdürün. Oda sıcaklığında uzun sürede çözdürülen besinler hızlı bir şekilde bakteri üretebilir. Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalıdır.
Konserve besin satın alırken alt ve üst kapakları şişkin olanları, kutusu hasar görmüş kapağı gevşemiş, kırık ya da çatlak olanları satın almayın.
Yemeği karıştırmak için kullanılan araç gereçle yemeğin tadına bakmayın.
Yemek yaparken el hijyenine dikkat etmelisiniz. Besinlerle çalışırken ojesiz olmaya ve yüzük gibi takılar kullanmamaya dikkat edin.
Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurtaları satın almayın.
Hazır kıyma almaktan kaçının, kendi seçtiğiniz etten kıyma çektirin.
Aldığınız etin tazeliğini renginden anlayabilirsiniz. Sığır eti parlak kırmızı, koyun eti pembe olmalı.
Taze tavuğu buzdolabında en fazla 1 hafta saklayın. Dondurucuda ise 1 yıla kadar bekletebilirsiniz.
Tazeliği belirsiz tavuk etinden kaçınmak için tavuğu parça yerine bütün olarak alın. Bütün tavuk alırken tavuğun göğüs kısmına bastırdığınızda kırılma gerçekleşmesi tavuğun tazeliğini gösterir.