Araştırma: Enerjide dışa bağımlılık konusunda toplumun yüzde 64’ü çok endişeli

27 Eylül 2022 14:01

ARAŞTIRMA: ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK KONUSUNDA TOPLUMUN YÜZDE 64’Ü ÇOK ENDİŞELİ | Temiz Enerji Haber Portalı, KONDA Araştırma ve Danışmanlık iş birliği ile “Türkiye’de enerji tüketimi ve ekonomi araştırma - sını” gerçekleştirerek yenilenebilir enerji ve enerji verimlili - ği konusunda Türk halkının çeşitli sosyolojik kesimlerinde - ki algı ve isteği değerlendirmeye çalıştı.

Araştırmaya göre, enerjide dışa bağımlılık konusunda toplumun yüzde 64’ü çok endişeli, yüzde 15’i endişeli.

Yaş grupları incelendiğinde reşit yaş gruplarının endişesinin 15-17 yaş arası gençlere göre daha fazla olduğu görüldü.

Su ısıtmaya yarayan güneş enerji sistemlerinin ardından elektrik üretimine yarayan güneş enerji sistemine sahip olma ve olmak isteme durumları incelendiğinde öncelikle toplumun sadece yüzde 5’inin hanesinde elektrik üretimine yarayan güneş enerji sistemi bulunduğunu görüyoruz. Hanesinde bu sisteme sahip olmayan her 4 kişiden 3’ü bu sistemi kurmak isteyeceğini ifade ederken 4 kişiden 1’i kurmak istemeyeceğini söylüyor.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ | Araştırma: Enerjide dışa bağımlılık konusunda toplumun yüzde 64’ü çok endişeli Araştırma 15-18 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler KONDA Aracılı Paneli’ne dahil olmayı kabul etmiş kişilerle telefon araması yapılarak gerçekleştirildi. Panelistler panel sistemimize gönüllü olarak katıldı. Veri toplanırken yaş ve cinsiyet kotası uygulandı. Örneklem Araştırma, Türkiye’nin 15 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek deneklerin tercihlerindeki eğilim ve değişimleri belirlemek ve izlemek için tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,43, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 1,88’dir. Örneklem, ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) verilerine dayalı mahalle ve köylerin nüfus büyüklükleri ve eğitim seviyeleri verileri ile 24 Haziran 2018 Genel seçimlerinin mahalle ve köy sonuçları katmanlandırılarak hazırlanmıştır. Yerleşim yerleri önce kır/kent/metropol olarak ayrıştırılmış ve 12 bölge esas alınarak örneklem tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında, 75 farklı ilde yaşayan 2510 kişiyle telefonla görüşmeler yapılmıştır.