Araştırma: Cumhur ittifakı seçmeni “Güçlü lider çıkarsa oy veririm” diyor
Panorama TR'nin Kasım araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre, AKP’lilerin yüzde 66’si, MHP’lerin yüzde 74’ü sistemi değiştirecek güçlü bir lider çıkarsa oy vereceğini söyledi.
Araştırma kapsamında 2 bin 012 kişiyle görüşüldü. Işık Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Seda Demiralp’in katkı verdiği araştırmada seçmenin siyasetten soğumasının temel nedenlerini ortaya çıkardı.
Araştırmada, kamuoyunun siyasi kurumlara güveni ölçüldü. Katılımcıların yarıdan fazlası siyasi kurumlara hiç güvenmediğini ifade etti. Yüzde 40’a yakını kısmen veya az güvendiğini ifade söyledi.
Siyasi kurumlara yönelik “güçlü güven algısı” yüzde 10’u bulmadı. Hiç güvenmeyenler yüzde 53 oranındayken az veya kısmen güvenenler toplam yüzde 39’luk bir kesimi oluşturdu.
Siyasi duruş sağdan sola doğru gittikçe hiç güvenmiyorum diyenlerin oranı artıyor görünüyor.
Araştırmaya katılan her beş kişiden dördü çoğu siyasetçinin sadece kendi ikbalini düşündüğünü, vatandaşın ihtiyaçlarını önemsemediğini söylüyor. Aksi yönde fikir belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 13.
Tüm parti seçmenlerinde siyasetçilerin sıradan vatandaşların ihtiyaçlarını değil, kendi makamlarını önemsediği kanaatinde olanlar yüzde 50’nin üzerinde.
“Seçimleri kim kazanırsa kazansın ben ve benim gibi vatandaşlar açısından fazla bir şey değişmez" diyenlerin oranı yüzde 61,6 olarak ölçüldü.Katılımcıların yüzde 34’ü ise bu ifadeye katılmadığını belirtti. Araştırmada, "Katılımcılarda demokratik bir siyasal düzenin mihenk taşlarından biri olan seçimlere yönelik inanç olumsuz yöndedir" denildi.
Araştırmanın en önemli bulgularından biri de katılımcılardaki güçlü lider talebine yönelik gösterge oldu. Katılımcıların yüzde 80’i mevcut düzeni değiştirecek güçlü bir lider çıkarsa oy vereceğini ifade etti. Bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 15’te kaldı. AKP’lilerin yüzde 66’si, MHP’lerin yüzde 74’ü mevcut sistemi değiştirecek güçlü bir lider çıkarsa oy vereceğini söyledi. İYİ Parti hariç tüm seçmen gruplarında bu talep yüzde 60’ın üzerinde çıktı.
AKP’li seçmenin yüzde 93’ü, MHP’li seçmenin yüzde 98’i, İYİ Partili seçmenin yüzde 96’sı toplum başarısını güçlü bir liderle özdeşleştiriyor. Bu tutum CHP seçmeninde yüzde 82 ve DEM Parti seçmeninde yüzde 83.
Araştırmanın sonuç bölümünde şu değerlendirme yer aldı:
"Katılımcıların önemli bir kısmının siyasetle ilişkisinin “kaygılı bağlanma” olarak tanımlanabilecek bir duygu durumunu yansıttığını göstermektedir. Bulgularımız, bu korku, kaygı ve şüpheye eşlik eden siyasi taleplere de ışık tutmaktadır. Veriler katılımcılarda genel olarak popülist veya sağ siyasi eğilimlerin yüksekliğine işaret etmektedir. Sağ eğilimin toplumda genel olarak yaygın olduğu gibi, kararsız olduğunu ve oy vermeyeceğini ifade eden gruplarda da güçlü olduğu görülmektedir."