Araştırma: Arabica kahve türü, 2050'li yıllara kadar tamamen yok olabilir

Araştırmalara göre küresel ısınma nedeniyle yakın gelecekte kahve bulanamayabilir.

22 Aralık 2022 09:27

Araştırma: Arabica kahve türü, 2050'li yıllara kadar tamamen yok olabilir

Dünyanın en büyük 5 kahve üreticisinden 4'ü 2050 yılına kadar kahve üretim alanlarının büyük bir kısmını kaybedecek.

Dünyanın en büyük 4 kahve üreticisi ülkesi olan Brezilya, Vietnam, Kolombiya ve Endonezya; küresel ısınma sonucu 2050 yılına kadar kahve üretimlerinin büyük bir kısmını kaybedecekler.

Yalnızca en çok üretim yapan 5. ülke olan Etiyopya'nın kahve yetiştiriciliğine uygun topraklarının büyük bir kısmını koruması bekleniyor.

Kahvenin hası diyebileceğimiz, tüm üretimin yaklaşık yüzde 60-80'ini oluşturan Arabica türü yok olmanın eşiğinde. Arabica kahvesi, 18-23 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda olan, serin, yüksek rakımlı tropik bölgelerde verimli bir şekilde üretiliyor. Daha yüksek sıcaklık veya daha kuru koşullar bu kahvede verimliliğin önemli ölçüde düşmesine neden oluyor.

Arabica, özellikle dengesiz sıcaklıklara karşı son derece kırılgan bir tür. Bu kırılganlığı da Arabica'nın gelecek yıllarda altın kadar değerli olacağı anlamına geliyor. Sürekli tükettiğimiz bu tür, şu anda bile küresel ısınmanın etkilerini hissediyor.

Geçtiğimiz sene dünyanın en çok kahve üreten ülkelerinden olan Brezilya'da tarihin en büyük kuraklıklarından biri yaşadı. Bu da kahve üretimini üçte bir oranında düşürdü ve bu durum küresel çapta kahve fiyatlarını artırdı. Bu kırılgan Arabica türünün yerini Robusta isimli daha dayanıklı ama daha az lezzetli bir kahve türü alacak.

Arabica kahve türünün kırılganlığına karşı çiftçiler son yıllarda Robusta türüne yönelmeye başladılar. Arabica'ya göre daha alt bir kahve türü olan Robusta, düşük sıcaklıklardan yüksek sıcaklıklara kadar pek çok şeyde Arabica'dan daha dayanıklı. Üstelik Robusta, böceklere ve hastalıklara karşı da daha dayanıklı. Tüm bunlarla birlikte Arabica'ya göre çok daha hızlı olgunlaşıyor.

Belki de kahveyi kurtarmanın bir yolu olabilir. 1960'lı yıllarda Kolombiya'daki Ulusal Kahve Yetiştiricileri Federasyonu tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, Arabica'nın aramosını Robusta'ya aktararak lezzetli ama bir o kadar da dayanıklı bir kahve türü yetiştirmeye çalıştı.

Araştırma: Arabica kahve türü, 2050'li yıllara kadar tamamen yok olabilir

Ancak, Robusta türü bile kahve üretimini belirli bir noktaya kadar devam ettirebilir. Küresel ısınmaya karşı bir şey yapmazsak Robusta da Arabica'nın muhtemel kaderinin bir benzerini yaşayacak. İklim uzmanları sıcaklığın her geçen yıl artmaya devam edeceğini ve bunun aşırı yağmur ve kuraklık dönemleri oluşturacağını söylüyor. Bu da kahve üretmek için ihtiyaç duyulan sıcaklık, ışık, nem seviyeleri gibi pek çok parametreyi çok daha sınırlı bir alanda uygulanabilir kılıyor.

Uzmanlara göre, artan sıcaklıklar nedeniyle 2050 yılına kadar kahve yetiştirmeye uygun alanlar yüzde 60 kadar azalabilir.

Kahve yetiştiriciliği küresel ısınmaya karşı direnebilir mi? Şu anda deniz seviyesinin 1200 metrelik bölgelerde yetiştirilen kahvenin üretiminin 2050'li yıllarda 1600 metreye çıkması bekleniyor. Bu konuda daha dayanıklı türler de üretilmeye çalışılıyor. Kaynaklar: Science Direct, National Geographic, iadb, TIME, Webtekno