Tiyatrosunun ilginç hikâyesiyle; Aspendos Antik Kenti Kaynak: ListeList
Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alıyor. Antik kent, Antalya’nın Alanya karayolunun 44’üncü kilometresinden kuzeye dönen yolun 2’nci kilometresinde bulunuyor. Aspendos, antik tiyatrosu ile ünlünen kent, tarih severler ve turistler tarafından çok ilgi görüyor.
Coğrafyacı Strabon ve Pamponrus Mela, kentin Agruslularca kurulduğunu yazar. Bölgeye MÖ 1200’den sonra Yunan göçleri olduğu, Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dili olduğu yazılır.
Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlanması sebebiyle Aspendos’un, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer aldığı iddia edilir.
Aspendos Antik Kenti’nin, MÖ 5. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Pers hâkimiyetinde olduğu, şehrin yakınlarında akan nehrin kenarında MÖ 467 yılında Yunanlarla Persler arasında geçen, ‘’Eurymedon Savaşı’’ adıyla anılan savaşta Yunanlar’ın kazandığı savunuluyor.
Aspendos Antik Tiyatrosu’nun hikâyesi: ‘’Efsaneye göre, Aspendos’un kralı, kent halkı için en faydalı işi yapan kişiyle kızını evlendireceğini ilan eder. Bu haber üzerine birçok kişi kente fayda sağlayacağını düşündükleri yapıları inşa etmeye başlar. Fakat içlerinden yıllarca rekabet hâlinde olacak ve iki mimar kardeşin yapmış olduğu iki eser diğerlerine göre öne çıkar. Tiyatro ve su kemeleri... Kral önce su kemerlerini inceler. Yapı güzel, üstelik de işlevseldir. Uzak diyarlardan kente su getiren ve Aspendos’un tamamının su ihtiyacını karşılayan su kemerleri kralı etkiler. Ancak kararını adil vermelidir. Bu yüzden gönlü su kemerlerini seçmekten yana olsa da tiyatro binasını da görmek için yola koyulur. Kral tiyatronun görkemine hayran kalır. Ancak tiyatro yalnızca büyüklüğü ile değil, çağının çok ilerisinde olan akustik sistemiyle de oldukça etkileyicidir. Gerçekte yere atılan bir madeni paranın sesi en üst sıralardan dahi duyulabilmektedir. Efsaneye göre, Kral’ın fikrini değiştiren de işte bu akustiktir. En üst sıralarda binayı incelemekteyken kral bir fısıltı işitir. Ses çok nettir. Kulağına çalınan ise “Kızını benimle evlendirmelisin” cümlesidir. Başını sese doğru çeviren kral, sahnede tiyatronun mimarını görür. Mimar sahneden kendisine fısıldamış, o ise en üst sıralardan bu fısıltıyı işitebilmiştir. Aspendos’un sesini çok uzaklara duyuracak bu tiyatro kralı çok etkiler; su kemerlerini seçecekken, tercihini tiyatrodan yana kullanır ve kızını mimar Zenon ile evlendirmeye karar verir.’’ Kaynak: ListeList