AFGANİSTAN'DA BAĞIMLILIK KRİZİ BÜYÜYOR: SOKAK KÖPEKLERİ BİLE AŞIRI DOZ UYUŞTURUCUDAN ÖLÜYOR | Yoksulluğun ciddi boyutlara ulaştığı Afganistan’da uyuşturucu bağımlılığı krizi de büyüyor. Opium, eroin ve metamfetaminin en çok üretildiği ülkelerden biri olan Afganistan’da uyuşturucu bağımlısı hâle gelen köpekler dahi olduğu belirtildi.
The Sun’da yer alan habere göre, geçen yılın Ağustos ayında Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da yüzlerce erkek ve kadın eroin, opium, metamfetamin gibi uyuşturucu maddelere bağımlı bir şekilde yaşıyor.
Başkent Kabil’de sokak köpeklerinin dahi uyuşturucu bağımlısı olabildiği belirtilirken sokaklarda aşırı doz uyuşturucu nedeniyle ölen köpek cesetleri görülebildiği aktarıldı.
Giderek daha fazla uyuşturucu bağımlısının parklarda, köprü altlarında yaşadığı Afganistan’da uyuşturucu krizi derin yoksullukla tetikleniyor. Geçim kaynağını kaybeden çok sayıda kişi, uyuşturucu bağımlılığına yöneliyor.
Geçen yıl Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, uyuşturucuya karşı başlattığı kampanya kapsamında yaklaşık 1500 bağımlıyı rehabilitasyon kamplarına götürdü. Eski bir ABD askeri üssü olan Avicenna Uyuşturucu Tedavisi Hastanesi’ne götürülen bağımlıların saçları kazınırken 45 gün boyunca barakalarda tutuldular. Bu süreç boyunca bağımlılara herhangi bir ilaç desteği verilmedi.
Rehabilitasyon merkezinin, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle kesilen uluslararası yardımlar nedeniyle içeride tutulan kişilere gıda sağlamakta bile yetersiz olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Taliban’ın 2018 ve 2019 yılları arasında yasadışı uyuşturucu üzerinden 400 milyon dolara yakın bir kazanç sağladığını tahmin ediyor.